Románia első, a helyreállítási alapból finanszírozott beruházásait hagyta jóvá a fejlesztési minisztérium

Románia első, a helyreállítási alapból finanszírozott beruházásait hagyta jóvá a fejlesztési minisztérium

Hét finanszírozási szerződési hagyott ma jóvá a fejlesztési szaktárca, a helyreállítási alapból támogatott első hét beruházás között szerepel a kökösbácsteleki iskola és a Szatmár Megyei Tanács épületeinek energiatakarékossá tétele – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Kormányzásunk legelejétől kezdve egyértelművé tettük, hogy mi fejleszteni akarunk iskolákat, középületeket, alap- és közúti infrastruktúrát. Ezek tudnak lendíteni az életminőségen és járnak gazdasági haszonnal Románia számára. Az elmúlt másfél évben ezt a szempontot érvényesítettük a kormányban a hazai és az uniós pénzek elosztásakor, az RMDSZ érvei pedig következetesek voltak és elég erősek. A következő időszakban a helyreállítási alapból és hazai forrásból 2,4 milliárd euró értékben újabb 1.430 projektet fog aláírni épületfelújításra a fejlesztési szaktárca” – hangsúlyozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

Alig négy hónap telt el azóta, hogy a minisztérium közzétette a pályázati útmutatót, ezzel tettük meg az első lépést azon az úton, amely a finanszírozások mai jóváhagyásához vezetett. Az önkormányzatok számára átlátható, digitális pályázási felületet biztosított a minisztérium, amelynek köszönhetően rekord idő alatt bonyolítottuk le a finanszírozási kérelmek leadását. Gratulálok minden helyi közösségnek és minden önkormányzati vezetőnek, aki tervezni és pontosan, gyorsan dolgozni tudott” – nyilatkozta az RMDSZ-es szaktárcavezető.

Cseke Attila elmondta: összesen több mint 92 millió lejre ír alá az önkormányzatokkal finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztérium, közöttük a kökösbácsteleki iskola felújítására 2,7 millió lejt biztosít a szaktárca, a Szatmár Megyei Tanács épületére pedig közel 30 millió lejt.

Mint ismeretes, április eleje és május 30-a között 1.437 finanszírozási kérést iktattak az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium épületfelújítási programjára, amelynek uniós összköltsége 2,17 milliárd euró. A keretösszeg 100 százalékára érkezett pályázati kérés, emlékeztetett a fejlesztési miniszter, majd hozzátette, a szaktárca 4.333 tömbházlakást és középületet tehet ebből az összegből energiatakarékossá, földrengés- és tűzbiztossá.

kapcsolódó

Hírlevél