Emberközpontú és példaértékű Nagyváradot és Bihar megyét szeretne az RMDSZ Fotó: Maszol

Emberközpontú és példaértékű Nagyváradot és Bihar megyét szeretne az RMDSZ

Szerző: Maszol

Leadta megyei tanácselnöki és megyei tanácsosjelölti listáját a Bihar megyei RMDSZ, és a nagyváradi helyi szervezet is vasárnap iktatta polgármester- és tanácsosjelölti listáját a választási bizottságnál. Cseke Attila megyei tanácselnökjelölt Bihart példaértékű megyévé tenné, míg Biró Rozália egy olyan Nagyváradot szeretne, ahol az állampolgárok vannak az első helyen.

A jelöltdossziék leadásán mind a megyei tanács, mind a nagyváradi önkormányzat esetében jelen volt Kelemen Hunor, aki megköszönte Biró Rozáliának és Cseke Attilának, hogy elvállalták a jelöltséget. Az RMDSZ elnöke kijelentette, a Szövetség javaslatai megvalósíthatók és mindenki életminőségét ugyanúgy javítják, a magyarokét és a románokét egyaránt.

A szövetségi elnök közölte, az RMDSZ-nek 280 polgármesterjelöltje van országszerte. „Biztos vagyok abban, hogy június 9-én legalább annyi polgármesterünk lesz, mint amennyi most is van. Amennyiben sikerül megtartani a négy megye, Szatmár, Maros, Hargita és Kovászna megye vezetését is, akkor eredményesnek tekinthető majd a választás” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az idei választások a következő évtizedeket határozzák meg – hívta fel a figyelmet az RMDSZ elnöke. Szerinte felelős emberekre, vezetőkre van szükség, amikor várhatóan következik egy közigazgatási átszervezés, ami hosszú évtizedekre meghatározza valamennyi romániai ember, így az erdélyi magyarok életét. Kelemen Hunor ugyanakkor kiemelte, az Európai Unió változásban van, a felmérések szerint az EU-tagállamokban a lakosság több mint 60 százaléka elégedetlen, változásra vár. A szövetségi elnök ugyanakkor hangsúlyozta, az Európai Unióra nincsen alternatíva. Ha a dolgok nem jól mennek, akkor nem az EU-val van baj, hanem annak vezetőivel, fogalmazott.

Biró Rozália, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje felidézte: „bölcsnek és bátornak kell lennünk, hogy történelmet írjunk a nagyváradiakkal”. A polgárokkal közösen egy olyan várost kell építeni, amely a közösség tagjaira fókuszál, nem csupán az infrastrukturális beruházásokra, mondta. Hangsúlyozta, programjában kiemelt figyelmet kapnak az idősek, a hátrányos helyzetű nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők is. Számukra élhető és jobb feltételeket kell biztosítani, szögezte le az RMDSZ parlamenti képviselője.

A polgármesterjelölt szerint szükségszerű létrehozni a családbarát önkormányzatot, például azáltal, hogy hatékony támogatást nyújtson a többgyermekes vagy akár az egyszülős családoknak. Biró Rozália szerint ugyanakkor a fiatalok támogatása is hangsúlyosabb kell legyen: meglátása szerint a helyi önkormányzatnak sokkal többet kell nyújtania, mint amire a törvény alapvetően kötelezi. Egészségmegőrző- és sportprogramokkal, vagy akár a tizenkettedikesek sofőriskola-költségének résztámogatásával is hozzájárulhatnak a fiatalok sikeréhez.

Biró Rozália nem hagyta ki programjából a kisvállakozások támogatását, a közös értékek és kultúra melletti kiállást sem. Szerinte erre mind szükség van ahhoz, hogy egy élhető Nagyvárad jöjjön létre.  

Cseke Attila, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje kiemelte: a megyei tanács esetében is a Szövetség programjában az emberek vannak a középpontban. Felelevenítette, hogy Bihar megyébe 182 beruházást hoztak két és fél év alatt, amíg az RMDSZ kormányon volt. Az a cél, hogy Bihar egy modellértékű megye legyen országos szinten – fogalmazott a politikus.

Cseke Attila felidézte, 2010-ből a kórházak decentralizációja kötődik a nevéhez, és ennek előnyei ma is megtapasztalhatók, míg fejlesztési miniszterként az első volt, aki digitalizálta az összes fejlesztési pályázati programot, egyszerűsítette a bürokratikus eljárásokat, ennek köszönhetően az első helyre emelte a fejlesztési minisztériumot a felhasznált uniós alapok és a leszerződött beruházások tekintetében.

Ezeknek a fejlesztéseknek Bihar megye szintjén is folytatódniuk kell – vallja a politikus, aki szerint ugyanakkor ügyelni kell a város-vidék egyensúlyra is, továbbá meg kell találni az együttműködési lehetőségeket a helyi egyetemekkel, hogy megfelelő képzést biztosítva erősíthessék Bihar versenyképességét.

Cseke Attila hangsúlyozta, nem akar „a polgármesterek főnöke” lenni, azt szeretné, hogy a megyei tanács és annak különböző struktúrái partnerek legyenek a polgármesteri hivatalokkal a minél hatékonyabb és eredményesebb munka érdekében.

kapcsolódó

Hírlevél