Vidék Kaland Erdélyben is Fotó: V. Németh Zsolt államtitkár, Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke és Haschi András, a Romániai Fiatal Gazdák Egyesületének elnöke Fotó: Árvai Károly

Vidék Kaland Erdélyben is

Nyolc Hargita megyei gazda fogad tíz napra nyolc magyarországi fiatalt a Vidék Kaland program keretében, amely idéntől – a Romániai Fiatal Gazdák Egyesületének jóvoltából – Erdélyre is kiterjed. Ezt Haschi András, az egyesület elnöke jelentette be Budapesten a V. Németh Zsolt magyar vidékfejlesztésért felelős államtitkárral és Mikula Lajossal, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. Haschi András kiemelte, fontos, hogy a fiatalok lássák, Székelyföld élhető, fejlődő vidék, és vannak még olyan területek, ahol helyi termékeket fogyasztanak. Mint hozzátette, bár a program nemzetközivé vált, Székelyföldön mégis teljesen magyar maradt.

A Vidék Kaland Programot 2011-ben indította el a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, a népszerű kezdeményezés sikere miatt pedig idén is megszervezik, ezúttal Erdélyre és a Felvidékre is kiterjesztve. A program segítségével a 18–35 év közötti városi fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy fiatal gazda által irányított gazdaság tevékenységébe. 2012-ben a program megnyerte az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) versenyét, melyet a Közös Agárpolitikához (KAP) kapcsolódó kommunikációs programoknak hirdettek meg a KAP fennállásnak 50. évfordulójára.

V. Németh Zsolt államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, a Vidékfejlesztési Minisztérium 6 millió forinttal támogatja a kezdeményezést, az összeg a szlovákiai és a székelyföldi szervezéshez, a kommunikációs felületek, weblapok fejlesztéséhez, valamint a magyarországi, a romániai és a szlovákiai eseményekről filmek készítéséhez ad segítséget. A magyar államtitkár kiemelte: az Európai Unió költségvetésének 40%-át az agrárbüdzsé adja, ezért nagyon fontos, hogy az adófizetők megismerjék, mire költik ezt a pénzt. Az AGRYA programja kiváló lehetőség arra, hogy a városi fiatalok felfedezzék a mezőgazdaságot, és a munkával töltött hét után jobban megbecsüljék az agráriumot és az élelmiszereket.

Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta: április 19-ig várják a 18-35 év közötti városi fiatalok jelentkezését, majd személyes meghallgatásokon választják ki azt a körülbelül 40 főt, akik egy hetet (Székelyföldön tíz napot) tölthetnek munkával egy fiatal termelő gazdaságában. A meghallgatásokon a legfontosabb szempontok a jó állóképesség, a motiváció és a megfelelő kommunikációs készségek lesznek. A szervezet olyan fiatal gazdák jelentkezését is várja, akik szívesen fogadnák a résztvevőket. Mikula Lajos hangsúlyozta: a fogadó gazdák önkéntesek, a szállást és az étkezést ellenszolgáltatás nélkül biztosítják a városi fiataloknak.

Hozzátette: az idén újdonság, hogy a program nemzetközivé válik, Szlovákiában és Romániában is elindítják a Vidék Kalandot. Szlovákiában szlovák termelők fogadnak szlovák fiatalokat, míg Romániában magyarországi városiakat látnak vendégül székelyföldi gazdák.

Székelyföldön egyébként az általános iskolásoknak szóló Vesd Bele Magad! Program is elindul az idén: 50 vetőmagcsomagot osztanak ki, de a kezdeményezők jövőre itt is ki szeretnék terjeszteni a programot.

kapcsolódó

Hírlevél