Nem kerülhet veszélybe a hegyvidéki gazdák támogatásának folyósítása

Nem kerülhet veszélybe a hegyvidéki gazdák támogatásának folyósítása

Kormányzati szerepvállalás szükséges ahhoz, hogy agrárpolitikai szempontból Székelyföld ne kerüljön hátrányos helyzetbe – hangsúlyozták az RMDSZ csíki jelöltjei hétfőn, a kászonaltízi kultúrotthonban tartott mezőgazdasági és közéleti fórum során, ahol a jövő évi politikai napirend mellett a 2014-től érvénybe lépő új EU-s költségvetésről is szó esett.

Korodi Attila parlamenti képviselő, Tánczos Barna szenátorjelölt, Haschi András a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség igazgatója, illetve András Zoltán Kászon Község polgármestere december 3-án, hétfőn két helyszínre, az altízi kultúrotthonba és az újfalusi iskolába is találkozóra hívták a helyieket.

A december 9-i választások eredménye dönti majd el, hogy milyen mértékben tudunk beleszólni a jövő évben napirendre kerülő politikai témákba – hangsúlyozta Korodi Attila parlamenti képviselő, aki az alkotmánymódosítás kapcsán az RMDSZ célkítűzéseit is ismertette. Az újabb mandátumért induló parlamenti képviselő elmondta, a Szövetség azt szorgalmazza, hogy olyan alkotmánya legyen az országnak, amelyben megszűnik az a fogalom, hogy egységes nemzetállam, és amelyben a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvként jelenik meg.   – Tudjuk, hogy ennek kapcsán számos vita lesz majd Bukarestben, ezekből a vitákból nem maradhatunk ki mi sem. Gondoljanak csak vissza, hogy 2011-ben a régiós átalakítási kísérlet során ha nem lett volna erős RMDSZ-es fellépés, ma már számunkra előnytelen módon, a székelyföldi megyék más-más román többségű megyékkel alkotnának fejlesztési régiót – mutatott rá Korodi Attila a bukaresti parlamenti jelenlét szükségességére.

Haschi András, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatója elmondta, az elkövetkezendő években is az a feladat, hogy minél több támogatást kapjanak a székely gazdák, és ezt minél egyszerűbb bürokratikus folyamatok során adhassák át a támogatásra jogosultaknak. Tánczos Barna ennek kapcsán arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy a 2014-2020-as EU-s költségvetés összeállításakor nekünk is ott kell lenni, ha azt szeretnénk, hogy a hegyvidéki gazdálkodásra vonatkozó fejezetek ne legyenek hiányosak.  –Ez a költségvetés hét évre határozza meg az előírányzott összegeket. Hosszú idő, éppen emiatt nem mindegy, hogy ebben a periódusban mennyi pénzforrás érkezik a mezőgazdaság támogatására– mutatott rá Tánczos Barna, aki azt is elmondta, az RMDSZ az egyetlen olyan politikai alakulat, amely valóban ismeri, és hatékonyan képviselni tudja a székely gazdák problémáit.

András Zoltán kászoni polgármester hozzászólásában arról beszélt, hogy kizárólag akkor haladtak a helyi beruházások, amikor az RMDSZ szerepet vállalt a kormányzatban.  „Amint az RMDSZ ellenzékbe került leálltak a beruházásaink, például a sportpályánk is csupán 60 százalékban készült el. Mindnyájan tudjuk, ha nincsenek a magyarok kormányzati pozícióban, akkor az ország etnikai térképén sem szerepelnek” – emelte ki a választásoktól való távolmaradás veszélyeit a kászoni polgármester.   

kapcsolódó

Hírlevél