Hat év alatt 250 millió euró támogatást kapott Hargita megye

Hat év alatt 250 millió euró támogatást kapott Hargita megye

Február 28-án tartott sajtótájékoztató keretén belül hívta fel a figyelmét az udvarhelyszéki polgármestereknek és a mezőgazdaságban dolgozóknak dr. Verestóy Attila szenátor és Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója az uniós mezőgazdasági pályázatok március elsejétől történő kiírására. A gazdák és gazdatömörülések hét éve igényelhetnek agrártámogatást, ebben az időszakban Hargita megyébe 250 millió euró érkezett, tavaly 64 millió eurót sikerült az APIA és az RMDSZ által felállított önkormányzati rendszernek kiosztania.

Hargita megye első a támogatásigényléseket illetően Romániában, évente több mint 30 ezer gazdát tud a támogatások által mozgósítani. Egy jól működő község éves költségvetése 150 ezer euró körül van, ezzel szemben Homoródszentmárton gazdái 2 millió eurót, a zetelaki igénylők pedig 1,2 millió eurót kaptak mezőgazdasági támogatás formájában.

Haschi András a találkozón elmondta, hogy a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség a gazdák túlélését segíti, a polgármesterek pedig fontos láncszemei a gördülékeny ügymenet biztosításának, hiszen a településeken kialakított irodák segítenek a gazdáknak a támogatáshoz szükséges adminisztratív feltételek teljesítéséhez, ezáltal a kérelmezőknek nem kell megyeközpontba utazniuk.

Dr. Verestóy Attila felszólalásában az ügynökség szerepének fontosságát hangsúlyozta, majd elmondta: „Európa a közös értékrendeket elfogadó állomok összefogása, a tradicionális értékekre pedig áldozni kell. Az unió tudatosan vállalja, hogy azokat támogatja, akik megőrzik a hagyományos gazdálkodási formákat, akik különben elhagynák ezt a termelési módot, és lehet, hogy a birtokot, a szülőföldet is. Építkezni kell, és a támogatási források minél szélesebb tárházát kell megszerezni, hogy az embereket ne taszítsa, hanem vonzza a föld. Ezek nem jelszavak, ez a valós világ” – vélekedett dr. Verestóy Attila.

kapcsolódó

Hírlevél