Kelemen Hunor: nem igaz, hogy az EU-s csatlakozásnak nincsenek eredményei

Kelemen Hunor: nem igaz, hogy az EU-s csatlakozásnak nincsenek eredményei

Az európai parlamenti választás legnagyobb kérdése, hogy az Unió reformjának az elszenvedői leszünk csupán, vagy megpróbáljuk alakítani ezt a változást – hangsúlyozta Kelemen Hunor az RMDSZ Beszterce megyei küldötteinek tanácsülésén.

A Szövetség sürgette először az uniós csatlakozást, most pedig azt mondjuk: Románia EU-elnökségének legfontosabb célja a Schengen-övezethez való csatlakozás kell legyen – fogalmazott beszédében. 

Az RMDSZ érdeke, hogy egy erős magyar frakció legyen az Európai Néppárton (EPP) belül. „Ha minden jól megy, a németek után a magyar képviselet lesz a legnépesebb, a legnagyobb, ami jelentős erővel bír majd az EU megreformálásában” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

Az euroszkepticizmus nőtt, azonban nem igaz, hogy az uniós csatlakozásnak nincsenek eredményei – emelte ki a szövetségi elnök. „Szabadon lehet utazni, tanulni és munkát vállalni, olyan infrastruktúrák épültek, amelyekre román állami költségvetésből a következő húsz évben sem lehetett volna fedezetet találni. Különböző beruházásokra pályáztak önkormányzataink, és ott vannak a gazdák támogatásai is. Az elmúlt száz évben nem volt olyan még, hogy a gazdáknak adtak is volna valamit: mindig elvettek tőlük, a kollektivizáláskor az eszközöket és állatokat, utána be kellett szolgáltatniuk a terményt” – tette hozzá Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök rámutatott: a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés egy útépítés, amelynek vége, reményei szerint, egy európai kisebbségvédelmi törvény lesz. „Összegyűjtöttünk 1 millió 300 ezer aláírást, hogy a májusi választás után az Európai Bizottság elé terjesszük kéréseinket. Európát meg kell reformálni: az Unió önmagában nem rossz, viszont nem helyes az, ahogyan egyes bürokraták vezetik, és gondolkodnak az emberek sorsáról valahol messze, egy elefántcsonttoronyban” – összegzett az RMDSZ elnöke.  

kapcsolódó

Hírlevél