Biró Rozália: Kárpát-medencei magyar nemzetiségű nőket tömörítő szövetségében gondolkodunk

Biró Rozália: Kárpát-medencei magyar nemzetiségű nőket tömörítő szövetségében gondolkodunk

A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának elnökségi tagjaival találkoztak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség előljárói kedden, március 26-án a Parlament Szenátusában.

Az amerikai National Democratic Institute kezdeményezésére megszervezett munkaülés keretén belül tapasztalatcserére került sor a két szövetség vezetői között, többek között ismertették a vajdasági és a romániai magyar közösség helyzetét, illetve a nőknek a közéletben való részvételének fontosságáról, valamint különböző képzések és események megszervezéséről tárgyaltak.

A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumát Horvát Tímea, a Magyarház Alapítvány igazgatója, Oros Urbán Csilla, Törökkanizsa képviselője, Paul Sikora Erzsébet közgazdász, Varagic Gabriella elnökségi tag, illetve Barsi Márta, a VMSZ Női fórumának alelnöke képviselte. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök, Biró Rozália Bihar megyei szenátor, Hegedűs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese, Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap ügynökségének osztályvezetője, Dudás Annamária, az Esélyegyenlőség Platform elnöke, illetve Nagy Emese, a Szövetségi Elnöki Hivatal képviselője voltak jelen, továbbá az eseményt megtisztelte jelenlétével a romániai NDI vezetője, Pop Aliz és Sofia Mandic, a Vajdasági NDI elöljárója.

Az ülésen Kelemen Hunor szövetségi elnök aktuálpolitikai kérdésekről, valamint az RMDSZ és Romániában élő magyar közösség helyzetéről tájékoztatta a jelenlévőket.

A munkaülésen továbbá a nők munkanélküliségi mutatóiról tárgyaltak, amelyek jóval kisebbek mindkét országban, mint a férfiak esetében. Ezt követően olyan képzéssorozatok megvalósításáról esett szó, amelyek támogatják azokat a nőket, akik a közéletben szeretnének tevékenykedni, majd végül azokról a kezdeményezésekről számolt be egymásnak a két fél, amelyek sikereket értek el a két országban.

„A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma 2009 óta működik szervezett formában, nagy hatékonysággal. Tizenhárom elnökségi tagja van, amelyből öten részt vettek a mai találkozón és a munkaülésen számos olyan tevékenységről számoltak be, amelyek számunkra is megszívlelendőek” - fejtette ki Biró Rozália Bihar megyei szenátor, a találkozó házigazdája.

„Olyan jól működő szociális szolgáltatásokat mutattak be, mint a Biztonságos Ház Hálózat, amely azoknak a családtagoknak nyújt védelmet és tanácsadást, akiket családon belüli erőszak ért vagy szociális problémákkal küzdenek” - hangsúlyozta Biró Rozália szenátor a találkozón elhangzottakat, továbbá elmondta, hogy a VMSZ Női Fóruma Szerbiában a női parlamenti képviselőket politikai párthovatartozástól függetlenül egyesíti, a mozgalom célja pedig egy olyan társadalom építése lenne, amelyben a nők felkészültségüknek, tehetségüknek és ambíciójuknak megfelelően legyenek jelen a politikai életben.

Biró Rozália Bihar megyei elöljáró továbbiakban az RMDSZ társszervezetének, a Magyar Ifjúsági Értekezlet női képviselőinek jelenlétéről beszélt a román politikai életben, továbbá elmondta: „Ha abból indulunk ki, hogy az Európai Unió tagállamainak parlamentjében nők jelenléte 22 százalék, Románia Parlamentjében 11,5 százalék, és az RMDSZ parlamenti képviseletén belül 3,7 százalék, akkor fejlődésre van szükség annak érdekében, hogy a nők jelenléte hangsúlyosabb legyen a politikai szférában” - emelte ki a szenátor.

„Az egyik legfontosabb témakör, amelyről szó eset, az volt, hogy meg kell keressük annak a módját, hogy együtt tudjuk erőségeinket tovább fejleszteni annak érdekében, hogy a Kárpát-medencében élő magyar nők közös erővel, együttesen tudjanak fellépni és dolgozni a társadalom igazságtalanságai ellen. Túllépve a politikai alakulatokon egy Kárpát-medencei magyar nők szövetségében kell gondolkodjunk. Egy olyan ernyőszervezet létrehozásáról beszéltünk, amely átfogja az anyaországon kívül, kisebbségben élő magyar nőket, ezáltal növeljük esélyeinket és az elvárasokat hatékonyan tudjuk képviselni” – fejtette ki Biró Rozália a VMSZ Női Fórumának képviselőivel folytatott tárgyaláson megfogalmazott kezdeményezéseket, majd hozzátette, kiemelten fontosnak tartja egy olyan szintér biztosítását, ahol együttműködve a más nemzeti kisebbségben élő magyar nőkkel egy sikeres és eredményes Kárpát-medencei együttműködés jön létre.

kapcsolódó

Hírlevél