Biró Rozália: az RMDSZ újrafogalmazza alkotmánymódosító javaslatait

Biró Rozália: az RMDSZ újrafogalmazza alkotmánymódosító javaslatait

A héten újrakezdett alkotmánymódosítási munkálatokról számolt be Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora, az Alkotmánymódosító Bizottság tagja. Mint ismeretes, tavaly a Szövetség javaslatait is tartalmazó alkotmánymódosító tervezet több pontját az Alkotmánybíróság a hatályos alkotmánnyal ellenesnek minősítette, így a Bizottság újabb javaslatokat kell tegyen.

A Romániai Magyar  Demokrata Szövetség részéről  Biró Rozália szenátor és Máté András Levente, a Szövetség Képviselőházi frakciójának vezetője, aki egyben az Alkotmánymódosító Bizottság alelnöke, vesz részt a munkálatokban.

 

,,A Bizottság új elnököt választott Ioan Chelaru személyében, aki egy alkotmányjogászokból álló tudományos testület megalakulását szorgalmazta. A testület tagjai az eddig beérkezett módosító javaslatokat és irányelveket összesítik és szakértői véleményt fogalmaznak meg” – tájékoztatott a szenátor, majd elmondta, a 11 tagból álló tudományos testület, illetve az Alkotmánymódosító Bizottság március 31-i határidővel egy jelentést fog készíteni arra vonatkozóan, hogy a jelenleg alkotmányosnak ítélt és a Velencei Bizottság által elfogadott elvek milyen összképet nyújtanak az alkotmánytervezetről. „A fejlemények tükrében az RMDSZ is újrafogalmazza majd alkotmánymódosító javaslatait, hiszen létfontosságú, hogy az új alaptörvény a magyar közösség igényeit is tartalmazza. Április 25-ig tehetik le módosító javaslataikat a politikai alakulatok” – nyilatkozta Bíró Rozália.

kapcsolódó

Hírlevél