Tíz éves az RMDSZ Nőszervezet

Tíz éves az RMDSZ Nőszervezet

Megalakulásának tíz éves évfordulóját ünnepelte az RMDSZ Nőszervezete, amely 2013. szeptember 28-án alakult meg Kolozsváron. Rövid időn belül több, mint 200 helyi szervezet jött létre országszerte. Pénteken ennek tiszteletére szerveztek több száz, az ország minden sarkából érkező nőszervezeti taggal együtt születésnapi eseményt Kolozsváron, amelyen többek között Biró Rozália nőszervezeti elnök és Kelemen Hunor szövetségi elnök értékelték az elmúlt évtizedet.

„A Nőszervezet legfőbb sikere az, hogy a nők szerepe megerősödött a Szövetségben, a közéletben és a döntéshozatalban egyaránt. És talán még ennél is jelentősebb az a társadalmi szerepvállalás és közösségépítés, amelyet ők hatékonyan képviselnek az RMDSZ-ben. A közösséget közösen tudjuk építeni, mindannyian ott vagyunk. Ott vannak a férfiak, ott vannak a nők és ezt együtt kell csinálnunk, mert nem a férfi közösséget építjük, nem a nők közösségét építjük, hanem az erdélyi magyar közösséget” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Politikai szerepvállalásuk mellett a társadalmi szerepvállalásuk is jelentős. Évről-évre megszervezik a Mosolygós Karácsonyt, támogatják a nyugdíjas klubokat, mellrák elleni prevenciós kampányt szerveztek, babakocsikat gyűjtöttek az Ukrajnából a háború elől menekülő édesanyák és kisgyermekeik számára, mozgalmat indítottak a nők elleni erőszak felszámolására. 

„Tíz év munka után azt mondhatjuk, hogy a Nőszervezet az RMDSZ ezerarcú lelke. Amikor ennek nekifogtunk, akkor nem azon gondolkodtunk, hogy vajon mi lesz tíz év múlva, hanem azt mondtuk, hogy itt van a szívem, itt van a lelkem, itt van a tudásom és ezt adom a közösségnek. Én azt kívánom magunknak, hogy ezt az adni tudást tartsuk meg!” – mondta Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet elnöke.

A tíz éves jubileum alkalmából az RMDSZ Nőszervezet megalapította a Szívvel, lélekkel – életpálya díjat, amellyel köszönetet mond azoknak a hölgyeknek, akik az elmúlt tíz évben kimagaslóan értékes munkát folytattak az RMDSZ Nőszervezetben, a közösség életében. A díjazottak Böndi Gyöngyike Máramarosból, Kanabé Erzsébet Kézdiszentlélekről, Lőrincz Zsuzsa Máréfalváról, Marina Ida Szilágyságból, Székely Hajnal Bihar megyéből, valamint Besztercéből Szilágyi Ilona voltak.
Az évfordulós eseményen köszönetet mondtak mindazoknak a személyeknek is, akik az elmúlt 10 évben tisztséget vállaltak az RMDSZ Nőszervezet országos elnökségében, és hozzájárultak a szervezet sikeréhez, de ma már máshol tevékenykednek.

kapcsolódó

Hírlevél