A Romániai Magyar Demokrata Szövetség választási programját az erdélyi magyar emberek írták

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség választási programját az erdélyi magyar emberek írták

„Az RMDSZ felkészült a júniusi önkormányzati választásokra, készen áll a megméretkezésre. Hiteles jelöltjeink vannak, a 2008 és 2012 között elért eredményekre és választási programunkra építünk, valamint a jelöltjeink elismertségére, megbízhatóságára” – jelentette ki ma, Kolozsvárott Kelemen Hunor szövetségi elnök. 

A Szövetségi Állandó Tanács ülését követően az RMDSZ elnöke a Szövetség választási programját és jelöltlistáit ismertette egy sajtótájékoztató keretében.

2012-ben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 9492 jelöltet állít országszerte, többet, mint 2008-ban. 13 megyében indítunk jelöltet a megyei önkormányzat elnöki tisztségére: Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Hargita, Fehér, Kovászna, Kolozs, Maros, Máramaros, Szatmár, Szilágy, és Temes megyékben. A Szövetségnek 317 polgármesterjelöltje lesz, 8459 helyi tanácsos-jelöltje és 703 megyei tanácsos-jelöltje. Ez a 2008-as arányokhoz képest növekedést mutat, hiszen idén például 500-al több helyi tanácsos-jelöltünk van” – ismertette Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök beszámolt arról is, hogy a tavaly áprilisban elkezdődött Erdélyi Konzultáció eredményei alapján elkészült az RMDSZ választási programja.

A Figyelünk egymásra szlogen által fémjelzett konzultációnk során több mint 80.000 magyar családot kerestünk fel és kérdeztük meg őket problémáikról, igényeikről. A konzultációsorozat alatt a megkérdezettek több mint 300 típusú problémát soroltak fel, amelyek számukra fontosak, és amelyekre megoldást várnak a jövőben, akár a település szintjén, akár országos viszonylatban. A legfontosabb 5 dolog, amellyel a magyar emberek szembesülnek a következőek: a munkahelyek, megélhetési gondok, az utak állapota, a településeken lévő infrastruktúra – víz- és csatornahálózat – állapota, az egészségügyi szolgáltatások minősége illetve az élhető, barátságos környezet kialakítása. Egy másik csoportba tartoznak azok a kérdések, amelyek az erdélyi magyar közösség specifikus kérdéseit taglalják: az anyanyelvhasználathoz való jog, a kisebbségi jogok, a kulturális autonómia, az anyanyelvű oktatás. Ezekre a válaszokra, igényekre építjük mi az önkormányzati választásokra vonatkozó programunkat. Bátran kijelenthetem, hogy az Erdélyi Konzultáció elérte a célját, eljutottunk közel 200.000 emberhez, és az igényeik, elvárásaik alapján állítottuk össze választási programunkat. Elmondhatom, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség programját a magyar emberek írták” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A pénteki bizalmatlansági indítványról a szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ számításai szerint a koalíciónak megvan a többsége, és nincs esély arra, hogy a bizalmatlansági indítványt megszavazzák. „Mindez abban az esetben, ha a koalíció fegyelmezetten működik, ha nem lesznek árulások, utolsó perces átállások, és ha a koalíció képviselői és szenátorai nem a koalíció ellen, hanem mellette szavaznak. Ebben a pillanatban megvan a kormányzás folytatásához szükséges szerény többség a Parlamentben. Az RMDSZ képviselői és szenátorai jelen lesznek, biztosítjuk a működéshez szükséges kvórumot, felszólalunk a parlamenti vita során, elmondjuk a véleményünket a bizalmatlansági indítványról és az ország helyzetéről, és biztosan nem szavazunk a kormány, a koalíció ellen” – szögezte le Kelemen Hunor.     

kapcsolódó

Hírlevél