RMDSZ: hivatalos zászlaja van Sepsiszentgyörgynek

RMDSZ: hivatalos zászlaja van Sepsiszentgyörgynek

Az RMDSZ javaslatára hivatalosította a kormány Sepsiszentgyörgy zászlaját.

Az elmúlt években gyakran vitatták el közösségünktől azt a jogot, hogy szabadon használja a szimbólumait. Az RMDSZ éppen ezért kormányzati munkájának fontos feladatául szánta az erdélyi települések zászlóinak és címereinek hivatalosítását. A kormányzás első hat hónapjában jelentős eredményeket tudhat magának a magyar közösség ilyen téren is több székelyföldi és partiumi településen. A munkát folytatjuk, magabiztosan haladunk előre, hiszen a cél, hogy minden közösség otthon érezze magát a szülőföldjén, a szabad szimbólumhasználat pedig ehhez nagymértékben hozzájárul” – hangsúlyozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a kormányhatározat elfogadását követően.

 „A kormány által hivatalosított szimbólumok használatának törvényességét senki nem kérdőjelezheti meg. A ma elfogadott döntés a sepsiszentgyörgyi, székelyföldi és erdélyi magyarok sikere” – nyomatékosított Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja. A település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település nevét adó lovas Szent György és a sárkány látható.

A kormányhatározat-javaslatot a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium terjesztette fel elfogadásra, az elfogadott határozat a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél