RMDSZ: átadtuk a bölcsődeépítési programunk első új bölcsődéjét Erdélyben

RMDSZ: átadtuk a bölcsődeépítési programunk első új bölcsődéjét Erdélyben

Elkészült Kézdivásárhelyen az első új, korszerű és környezetbarát erdélyi bölcsőde, amelyet az RMDSZ által elindított kormányzati és európai uniós finanszírozási programból építettek. 

Egyre kevesebb fiatal pár vállal gyermeket, így a születési ráta csökken. Csupán 5 év alatt 215 ezerről 155 ezerre csökkent az évente születő babák száma. Az RMDSZ megoldásokat keresett azokra a gondokra, amelyekkel a fiatal családok küszködnek, nagyobb városokban és kisebb városokban vagy vidéken egyaránt. Romániában kevesebb, mint 400 állami bölcsődében a gyerekek kevesebb mint 4%-nak van helye jelenleg. Ezt a gondot orvosolja az állami bölcsődeépítési program, amelyet az RMDSZ indított el akkor, amikor kormányon volt. Az RMDSZ ugyanakkor megoldotta a bölcsődék működésének finanszírozását is, és ez már az állami költségvetést terheli, nem az önkormányzatokat.

„A most átadott kézdivásárhelyi bölcsőde az első, amely magyar közösségben fölépült a kormányzásunk alatt elindított programnak köszönhetően. Gyermekek nélkül nem lehet nemzetet építeni. Ezért bátran mondom: helyesen döntöttünk, amikor elindítottuk az országos bölcsődeépítési programot, amellyel a fiatal családokat akartuk támogatni. Azt kívánom, hogy ez a 40 hely ne legyen elegendő, újabb bölcsődékre legyen szükség! Mi pedig azt tudjuk ígérni, hogy mindig képviselni fogjuk, ami a közösségnek fontos” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök.

„Tavaly március 14-én tettük le a bölcsőde alapkövét, az RMDSZ kormányzásának idején gyorsan haladtak a munkálatok. Azt követően lassult a beruházás üteme, mégis, egy év alatt felépült a kézdivásárhelyi új bölcsőde. Ez az RMDSZ munkája, az RMDSZ kormányzati sikere” – nyilatkozta Cseke Attila a bölcsőde avatóünnepségén. 

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere az avatón úgy fogalmazott: „Nem véletlen, hogy iskolákat, óvodákat és tömbházakat építünk, hiszen olyan Kézdivásárhelyért dolgozunk, ahol jó családot alapítani. A mai nap mérföldkő ebben a törekvésünkben, hiszen az RMDSZ hathatós munkája révén, mától 40 kisgyerek számára biztosítunk modern bölcsődei körülményeket.

A bölcsődében, ahol 40 kisgyermek számára van hely, játszó és hálószobák, konyha és étkezde, illetve mosoda is van, az épület fűtéséhez szükséges energiát pedig megújuló erőforrásokból állítják elő. A bölcsőde az önkormányzat tulajdona.
 
Mint ismeretes, az RMDSZ vezetése alatt 255 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde felépítésére nyújtott finanszírozást országszerte a fejlesztési minisztérium, ezek közül 120 uniós forrásból épül. Erdélyben a következő átadásra kerülő bölcsőde Nagyváradon lesz kész.

kapcsolódó

Hírlevél