Megakadályoztuk az AUR magyarok ellen irányuló újabb támadását

Megakadályoztuk az AUR magyarok ellen irányuló újabb támadását

Az AUR újabb magyarellenes és magyar nyelv ellenes támadását sikerült ma a szenátusban megakadályozni – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A nacionalista párt megakadályozta volna a Hivatalos Közlöny magyar nyelvre fordítását, a szenátus plénuma azonban elutasította a próbálkozást. A javaslatról a képviselőháznak is döntenie kell, az RMDSZ ott is megvédi az erdélyi magyar kisebbség jogait, a magyar nyelvi jogokat – mutatott rá az RMDSZ-es szenátor.

Mint ismeretes, a Hivatalos Közlönyben többek között törvények, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek jelennek meg, az RMDSZ pedig törvényben szentesítette 1998-ban a romániai magyar közösség számára azt a jogot, hogy a magyarságot érintő jogszabályok magyarul is elérhetőek legyenek. A Hivatalos Közlöny fordítását számos erdélyi alapítvány, vállalkozó használja, anyanyelvükön férhetnek hozzá jogszabálytervezetekhez az erdélyi magyarok, mutatott rá a Cseke Attila.

„Az anyanyelvhasználat nem alkudható! Nem engedjük meg az AUR-nak, hogy az erdélyi magyarok megszerzett jogait csorbítsák. Az AUR ne sajnálja a magyar nyelvre költött csekély közpénzt, a romániai magyarok dolgoznak, adót fizetnek, megilleti őket ez a jog” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

kapcsolódó

Hírlevél