Cseke Attila: összehangoltuk az RMDSZ által kidolgozott közművesítési programot az új, európai uniós beruházásokkal

Cseke Attila: összehangoltuk az RMDSZ által kidolgozott közművesítési programot az új, európai uniós beruházásokkal

„Tudjuk, hogy nem észszerű előbb aszfaltozni, majd felmarni az új aszfaltot és vízhálózatot építeni alatta. Ezért, amikor az RMDSZ kormányon volt, megtiltottuk az útkorszerűsítést ott, ahol a vízhálózat nincs rendezve. Most azonban új, európai uniós finanszírozású program indult, ezért ma megszavaztuk a szenátusban azt a módosítást, amely kimondja: lehet utat korszerűsíteni, amennyiben a vízhálózati, illetve a szennyvízhálózati beruházás nem befolyásolja azt, és nem kell miatta feltörni az asztfaltot” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője egy ma megszavazott szenátusi törvénytervezet kapcsán, amely összehangolja az Anghel Saligny közművesítési programot és az uniós finanszírozású fenntartható fejlődés programot (Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă).   
Cseke Attila elmondta: „az RMDSZ által elindított Anghel Saligny közművesítési program Románia legnagyobb és legfontosabb közmunkálati finanszírozási programja a forradalom óta, amely segítségével utakat korszerűsíthetünk, illetve gáz-, víz- és szennyvízhálózatokat építhetünk és újíthatunk fel. Az RMDSZ több mint 65 milliárd lejt állított a cél mellé, és közel 1.500 ilyen közmunkálati beruházást indítottunk el akkor, amikor kormányon voltunk. A ma megszavazott jogszabálytervezet ezeknek a beruházásoknak a folytatását segíti elő, illetve az uniós pénzből kiépített víz- és hulladékvízhálózatok kiépítését támogatja.”


A felsőház szakbizottságának munkálatai alatt az RMDSZ álláspontját Császár Károly RMDSZ-es szenátor tartotta fenn, a tervezet kidolgozója Kolcsár Károly RMDSZ-es képviselő. A tervezetről a képviselőház is dönt, ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél