Szijjártó Péterrel találkozott az RMDSZ delegációja Kolozsváron Fotó: Fotó: Gönczy Tamás

Szijjártó Péterrel találkozott az RMDSZ delegációja Kolozsváron

A román-magyar viszonyról azt gondoljuk, hogy a legjobb az, ha van állandó párbeszéd. A stratégiai partnerséget meg kell erősíteni, kell törekedni arra, hogy a bizalmatlan helyzeteket feloldjuk, és a bizalmat erősítsük – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével találkozott az RMDSZ delegációja Kolozsváron.

A Szövetség elnöke rámutatott: ahogyan az minden egyes találkozó alkalmával lenni szokott, a miniszter úrral áttekintették az aktuális kérdéseket – azt is, hogy hogyan látja a román-magyar kétoldalú viszonyt az RMDSZ, továbbá melyek a magyar közösség legfontosabb törekvései és gondjai.

Ebben a pillanatban ezek jelentős része az oktatáshoz kötődik, ahhoz, hogyan tudjuk az identitásunkat biztosító intézményeket megerősíteni, és újraindítani ott, ahol bezárták – a római katolikus iskola újraindítása egy sikeres együttműködés eredménye –, és a MOGYE kérdéséről is beszélgettünk” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Leszögezte: az RMDSZ-nek és Romániának is az az érdeke, hogy a közép-keleti együttműködésen keresztül Magyarországgal is kiváló kapcsolatokat ápoljon minden tekintetben.

Kelemen Hunor és Szijjártó Péter abban is megállapodott, hogy jövőre is folytatják az erdélyi gazdaságfejlesztési programot, amelyet Székelyföldre is kibővítenek. Ez a helyi magyar közösségek mellett azokat a területeket is erősíti, ahol a mezőgazdaságban dolgozók, a kis és közepes vállalkozások munkájukat kifejtik – nyomatékosított a szövetségi elnök, aki a találkozón azt kérte, hogy 2019-ben minél előbb tegyék elérhetővé a pályázati kiírásokat.

 

kapcsolódó

Hírlevél