Tüntetések: a csalódottakra épít az AUR - Kelemen Hunor szerint egy kaméleonpártról van szó Fotó: Borsi Balázs

Tüntetések: a csalódottakra épít az AUR - Kelemen Hunor szerint egy kaméleonpártról van szó

Szerző: Pataky István Forrás: https://maszol.ro/belfold/Tuntetesek-a-csalodottakra-epit-az-AUR-Kelemen-Hunor-szerint-egy-kameleonpartrol-van-szo

Ha hinni lehet a felméréseknek, minimum megduplázta támogatottságát a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a 2020-as parlamenti választásokhoz képest, s minden jel szerint a George Simion vezette párt lesz a meghatározó szereplője az idei kampányoknak is. A szélsőséges formáció a mostani tüntetéssorozatot is igyekszik kihasználni, egyelőre kevés sikerrel.

 

Legutóbb Kolozsváron igyekezett a középpontba kerülni az AUR-vesér. Simion szerdán egyenesen Emil Boc kolozsvári polgármester lemondását követelte, „ha idén augusztusra nem készül el legalább négy metróállomás‟. Az úzvölgyi magyarellenes randalírozás egykori főszereplője arról is beszélt, hogy Erdélybe költözik. „Egyre inkább jelen vagyok Kolozsváron és Kolozs megyében, és szeretnék aktívan részt venni az önök megyéjének társadalmi és politikai életében, amely remélem, hamarosan az én megyém lesz‟ – mondta Simion.

 

Az AUR, annak elnöke, George Simion és az egyszemélyes pártjával a parlamenti küszöb átlépését célzó Diana Șoșoacă mindenhol ott vannak, ahol úgy érzik sikerre vihetik rendszer- és politikusellenes politikájukat. Nehéz elképzelni, hogy a fuvarozók és gazdák hirtelen újra kirobbant demonstrációinak kirobbantói között nem voltak ott az AUR. George Simion ugyanakkor nemkívánatossá vált a tüntetéseken, kifütyülték, elküldték a megmozdulások résztvevői.

 

Így vagy úgy, de a romániai politikai élet meghatározó tényezőjévé vált az AUR. Felmérések szerint jelenleg 18-22 százalékos népszerűságnek örvendenek Simionék, de egyes elemzők ennél jobb AUR-eredményt is elképzelhetőnek tartanak a júniusi európai parlamenti választásokon. A kormánykoalíciós pártok Simionékhoz igazítják kampánystratégiájukat, a szociáldemokraták és a liberálisok AUR-s retorikát is bevetnek olykor. Az elemzők egyetértenek abban, hogy az idei választási szuperév mindenképpen az AUR-rók fog szólni.

 

Kelemen Hunor a Maszolnak adott videopodcast interjúban a Simionék sikerének titkát firtató kérdésünkre válaszolva arra emlékeztetett, hogy az AUR az egyetlen mainstream-, rendszerellenes párt. „Nincs más. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is ilyen volt, s ezért volt annyira népszerű annak idején. Aztán elveszítette ezt a báját miután kormányra került, majd kilépett a koalícióból. A rendszerellenességet ma az AUR képviseli, át is vette az USR szavazóinak egy jelentős részét‟.

 

Az RMDSZ elnöke szerint harminchárom évvel a kommunista diktatúra megbuktatása után a társadalomban rengeteg düh, az AUR pedig ezeket az elégedetlen embereket célozza meg. Kelemen Hunor arra is felhívta a figyelmet, hogy kilenc évvel ezelőtt, amikor Klaus Iohannist megválasztották, óriási volt az elvárás egy németes rendteremtéssel kapcsolatban. „A csalódás most legalább ahhoz mérhető, amekkora a bizakodás volt. Amikor ilyen nagy a csalódás, akkor a mérleg kileng‟ - fogalmazott a volt miniszterelnök-helyettes.

 

A politikus megemlítette azt az európai trendet is, amelyhez egyesek Romániából az AUR-t sorolják. Kelemen Hunor szerint Simionék nem sorolható ide. „Az AUR-nak egy kaméleonpárt. Pontosan beméri, melyek a népszerű témák, azokra ráül. Ugyanazon kérdésekre gyorsan ad különöző, akár egymással ellentétes válaszokat, ha helyzet úgy kívánja. Nem látom bennük azt a víziót, értékrendet, amellyel azokhoz a nagy témákhoz igazodnának, amelyek az EU tagállamaiban a közvélemény kisebb vagy nagyobb részét érdeklik‟ - mondta az RMDSZ-elnök.

 

Arról is beszélt, hogy az AUR 30-as évek legionárius ideológiát képviseli. „Nyelvileg is ki van találva a dolog. Az AUR betűszó a román társadalom aranykorára utal, amely a kollektív tudatban valamikor a két világháború között időszakot, Nagy-Románia időszakát jelenti‟ - hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzátette: a pár teljes neve ugyanakkor a revizionizmus üzenetét hordozza, a Moldovai Köztársasággal való egyesülésre utal.

 

Az RMDSZ elmondta: csodálkozik azon, hogy a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok merítenek az AUR üzeneteiből a szavazatszerzés reményében. „Szoktam is mondani nekik, fiúk, ne vegyétek át az AUR retorikáját, sem a magyarellenset, sem mást, mert ettől úgysem fognak rátok szavazni. Akik erre a retorikára fogékonyak, azok úgyis az AUR-ra voksolnak. Ha valaki megkaphatja az eredetit, nem fogja a másolatot választani‟ - fogalmazott Kelemen Hunor.

kapcsolódó

Hírlevél