Megtanultak magyarul? Kétnyelvű, megbotránkoztató üdvözlet az AUR-tól a postaládákban Fotó: Székelyhon

Megtanultak magyarul? Kétnyelvű, megbotránkoztató üdvözlet az AUR-tól a postaládákban

Szerző: Székelyhon Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/megtanultak-magyarul-ketnyelvu-megbotrankoztato-udvozlet-az-aur-tol-a-postaladakban

 

Nem hagy fel székelyföldi népszerűsítő kampányával a szuperválasztási évre látványosan készülő Románok Egyesüléséért Szövetség, és újabb, immár kétnyelvű kampánynaptárral üdvözli az udvarhelyieket, és nem csak. Üzenetük a nemzetiség és állampolgárság összemosásával megütközést kelt.

Népszerűsítő kampánnyal kezdi az új évet Székelyföldön a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), azaz pontosabban folytatja, hiszen tavaly ősszel már beköszönt a postaládákba, ám akkor még nem adtak a sokszínűségre sem nyomdai, sem etnikai szempontból: meglehetősen vékony, gyenge minőségű lapra nyomtatott, kizárólag román nyelvű szórólappal az idei esztendő fontosságára hívták fel a figyelmet.

2024-re szintet léptek, több színű, kartonpapírra nyomtatott, kétnyelvű újévköszöntő naptárral üdvözölnek, boldog új évet kívánva a „magyar nemzetiségű román testvéreknek‟. Aztán a nemzetiséget az állampolgársággal – szándékosan vagy felületességből – összemosandó, úgy következtetnek, hogy Idézet végül is mindannyian románok vagyunk, mert ez a mi országunk!

A naptár hátoldán szintén magyar nyelvű tájékoztató szöveggel igazítanak el a „törvényes ünnepek‟, „szabad napok‟ és „munkanapok‟ sűrűjében, megjelölve a számukra most legfontosabbnak tűnő dátumot, június 9-ét, az európai parlamenti választások napját. Egyelőre csak ennek az időpontja ismert, de mint arról már többször írtunk, idén ún. szuperválasztási év van államelnök-, parlamenti és önkormányzati választással.

A politikai szórólapokon kötelezően feltüntetendő információk szerint a kétnyelvű naptárat egy bukaresti nyomdában készítették 2023 novemberében, több mint 114 ezer példányban, így bőven juthat Székelyföldre.

Egyébként nemcsak az AUR kezdte meg politikai kampányát a postaládákon keresztül, január közepén a PSD hisztizett és kért magyarázatot a Román Posta, illetve az Országos Nyugdíjpénztár illetékeseitől, miután kiderült, hogy néhol a postás a nyugdíjszelvényre tűzött politikai szórólapot kézbesített. A PSD meg is mutatott akkor egy lugosi szelvényt, amelyre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Temes megyei szervezetének szórólapja volt rögzítve.

A Román Posta vezetősége az eset nyilvánosságra hozatalát követően bejelentette, hogy a vállalat felfüggeszti a politikai tartalmú reklámanyagok terjesztését a Postmesager szolgáltatás keretében.

Nos, ha ezek után postás nem is, minden bizonnyal lesz majd más, aki megtölti kéretlen tartalommal a postaládáinkat.

 

kapcsolódó

Hírlevél