Üzenünk a jövőnek - Időkapszulát helyeztek el a csíkkarcfalvi vártemplomban

Üzenünk a jövőnek - Időkapszulát helyeztek el a csíkkarcfalvi vártemplomban

Zsúfolásig telt kíváncsi tekintetű hívekkel a csíkkarcfalviak és csíkjenőfalviak felújítás alatt álló vártemploma november 24-én. Bár a külső restaurálási munkálatok befejeződtek, eltávolították az állványokat és a község lakói már látták a megújult templomtornyot, Karácsonyra készül el a műemléképület teljes felújítása.

A vasárnapi szentmisét követően Kelemen Hunor szövetségi elnök, Tánczos Barna szenátorjelölt és Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármestere egy időkapszulát helyezett el az erdőtemplom belsejében.

Kelemen Hunor szövetségi elnök leszögezte, aki templomot, iskolát épít, felújít, aki összetartja a közösséget, arra rendezkedik be, hogy szülőföldjén építsen jövőt. "Ha utódaink 150-200 év múlva újabb munkálatokat végeznének el és kibontják az elhelyezett időkapszulát, látni fogják, hogy Csíkkarcfalván és Csíkjenőfalván egy erős közösség élt. Egy olyan közösség, amely tudta, hogy honnan jön, és tudta, hogy itt, a szülőföldön akar jövőt építeni" - szögezte le a szövetségi elnök.  

"Büszkék lehetnek a csíkkarcfalviak és a csíkjenőfalviak a közösségre, amelynek köszönhetően ez a munkálat megvalósult. Büszkék lehetnek elődjeikre, a Bíró, a Ferenc, a Bartalis családokra, akik ezelőtt 100 évvel, ugyanúgy mint most a polgármester, Kelemen Hunor szövetségi elnök és a plébános úr, felújították a templomot. Büszke lehet egy ilyen közösség azokra, akik a fennvalótól kapott talentumokat, nem csak saját, hanem a közösség érdekében is kamatoztatják" - mondta Tánczos Barna szenátorjelölt.

Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármestere úgy véli, a több száz éves vártemplom felújítása sikertörténet, amely csak összefogással valósulhatott meg: a közösség, a tervezők, a kivitelezők és az RMDSZ, valamint csíkkarcfalvi születésű Kelemen Hunor, volt kulturális miniszter, szövetségi elnök támogatásával.

A helyiek várják, hogy újra a templompadban ülve hallgassák a szentmisét. Kelemen Hunor reményét fejezte ki, hogy a község lakói Karácsonykor már a megújult műemléképületben ünnepelhetik Jézus születését. Rámutatott, a közösségnek templomra van szüksége, hogy amikor szentmisére megy, megerősödjön hitében és magyarságában. "Tudjuk, hogy helyettünk a munkát soha senki más nem fogja elvégezni. Tudták apáink, nagyapáink, dédapáink is. Csak ennek tudatában volt képes a megmaradásra az erdélyi magyarság, a székelység. A nehéz időkben is képesek vagyunk a megmaradásra. Kell egy kis ész, hogy tudjunk tervezni. Kell szív, amellyel szeretjük a szülőföldünket, népünket, a mögöttünk lévő 1000 esztendőt. És kellenek a dolgos kezek, amelyek téglát téglára rakva, sokszor kalákában akár, de építkeznek. Büszke vagyok arra, hogy a székely embereknek ez a három adottsága mindig megvolt: az esze, a szíve és a két dolgos keze. Ha ezt meg tudjuk őrizni és használjuk, biztos, hogy az elvégzett munkánk után újabbakba tudunk belevágni, és Csíkkarcfalvát, a felcsíki településeket szebbé fogjuk tenni. Összefogásra, egységre, és erős hitre van szükség. Ez bennünk megvan!" -  hangsúlyozta a szövetségi elnök.

A jövő generációinak szánt időkapszulába a templom felújításának dokumentációja került: a befektető és a tulajdonos képviselőinek nevei, a helyreállítási terv és a munkálatok kivitelezőinek nevei, valamint az elvégzett munkálatok rövid ismertetője.


kapcsolódó

Hírlevél