Román alkotmányjog - Dr. Varga Attila könyvbemutatója Marosvásárhelyen

Román alkotmányjog - Dr. Varga Attila könyvbemutatója Marosvásárhelyen

Nem olvasmányos, de közérthető és mindenek előtt fontos - így értékelték a felszólalók Dr. Varga Attila „Román alkotmányjog” című könyvét, amelyet csütörtökön, Marosvásárhelyen mutattak be a Kós Károly Akadémia Alapítvány rendezvényén. Az est házigazdája Markó Béla szenátor, az alapítvány elnöke, a szerző beszélgetőtársai Frunda György, a miniszterelnök tanácsadója és Ágoston Hugó közíró volt.

Varga Attila új kötete, a román alkotmányjogot magyar nyelven tárgyaló egyetemi tankönyv hatalmas segítséget nyújt a román alkotmányjog megismertetéséhez, az alkotmányosság értékeinek bemutatásához, főként a joghallgatók, jogászok, politológusok, történészek, de bárki számára, akit a román alkotmányjog és az alkotmányosság jelenlegi állapota érdekel - hangzott el a rendezvényen.

 

Markó Béla úgy fogalmazott, ma újból időszerű az alkotmányról beszélni, hiszen megérett az idő arra, hogy számos alapvető kérdést újragondoljanak, többek között a parlament és kormány viszonyát, a kisebbségi kérdést, a hatalmi ágak szétválasztásának kérdését. Kiemelte, a kilencvenes években az erdélyi magyarság egy olyan helyzetből indult, amikor a kisebbségeknek nem volt semmilyen alkotmányba foglalt joga, azonban az azóta végrehajtott alkotmánymódosítások során az RMDSZ-nek sikerült bevinnie azokat az alapvetően fontos cikkelyeket, amelyek többek között az anyanyelvű oktatáshoz való jogot vagy az anyanyelvhasználat jogát biztosítják a közigazgatásban, a dekoncentrált intézményekben és igazságszolgáltatásban. Mint mondta, az RMDSZ hatalmas utat járt be, hiszen a 90-es évek elején a Szövetségnek nem volt - nem is lehetett - alkotmányjogban jártas szakembere, az elmúlt két és fél évtizedben azonban több olyan jogász-politikust sikerült kitermelnie a Szövetségnek, akik országos és nemzetközi szinten is elismertek.  

 

Varga Attila elmondta, a könyv nem szubjektív vélemény, nem publicisztika, hanem tudományos munka. ,,A könyv taglalja mindazokat az alkotmányjogi kérdéseket, amelyek egy alkotmányjogi jegyzetbe tartoznak, az alkotmány fogalmáról, az alkotmány fejlődéséről, az alapvető emberi jogokról, a hatalmi ágak intézményéig” - mondta a szerző, aki hozzátette, könyvében nemcsak bemutatja, de sok helyen vitatkozik is az előírásokkal, mert álláspontja szerint nagyon sok helyen rossz a szabályozás és módosításra szorul.

 

A szerző szerint a könyv fontossága, hogy magyar nyelven íródott, így a román jogi felfogást mutatja be közérthetően a magyar érdeklődők, szakemberek számára, de álláspontja szerint laikusoknak is érdekes lehet, akik ezek iránt a kérdések iránt érdeklődnek, ugyanis az alkotmányjog az a terület, amely bizonyos szempontból mindenkit érint, az életünk egészét átfogja - mutatott rá.

 

Frunda György maga is felidézte a rendszerváltást követő időszakot. Mint mondta, kezdő politikusként akkor ismerték fel, mennyire fontos kisebbségjogi szempontból is az alkotmány, hiszen az alaptörvénybe foglalt rendelkezések képezik az alapját bármilyen további kisebbségi jogbővítésnek. „Az alkotmány sokkal fontosabb, mint amennyire látszik, mert az alkotmány az, amely megszabja a határokat, amelynek keretén belül biztosítják a jogokat, és előírják a kötelességeket. Az, hogy egy társadalom, egy ország mennyire demokratikus, az első lépésben attól függ, hogy milyen az alkotmánya” - szögezte le Frunda György.

 

kapcsolódó

Hírlevél