Maros megye Kelemen Hunort jelöli

Maros megye Kelemen Hunort jelöli

December 22-én tartotta az év utolsó gyűlését a Maros megyei Területi Képviselők Tanácsa, amelynek testülete Kelemen Hunort nevezte meg a megye szövetségi elnökjelöltjének. A hétfői gyűlésen továbbá a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra való felkészülést illetően határozatot szavaztak meg, valamint állást foglaltak a Mikó-ügy kapcsán is.  

Markó Béla szenátor az ülésen rámutatott: mindenképp meg kell emlékezni és érdemes visszatekinteni arra, ami ezelőtt 25 évvel történt. „Az RMDSZ huszonöt esztendeje a Kárpát-medencében egyedülállóan talpon van, ez az egyetlen érdekvédelmi és érdekképviseleti magyar szervezet, amely nem szakadt ketté, nem oszlott meg, nem alakult át, a nevét sem változtatta meg” – fogalmazott a szenátor, majd hozzátette: „ahogyan az elmúlt 25 évben nehéz pillanatokat éltünk át, mindig erővel kerültünk ki belőlük, most is ez fog történni. Attól függetlenül, hogy kormányon vagyunk, vagy sem, Romániában két-három esztendeje egyértelmű az etnikai viszonnyal kapcsolatos visszarendeződési szándék. A himnusz kérdés, a zászló kérdés, a restitúciós kérdés elindíthat egy olyan folyamatot, amely elvezethet a teljes visszarendeződéshez. Az a nagy kihívás, hogy lebontják-e, amit felépítettünk? Folyamatosan próbálnak minket gyengíteni. Ezért félre kellene tenni minden ideológiai, illetve más jellegű különbséget, hiszen minden szempontból együtt, erővel kell továbbmenni.”


Borbély László, a Szövetség politikai alelnöke szerint egy nagyon mozgalmas év áll az erdélyi, Maros megyei magyarok mögött, hiszen ebben az évben két választásra is készülni kellett.  „A következő két évben meg kell, nézzük, mit kell tennünk Maros megyében ahhoz, hogy a polgármestereink megmaradjanak, hogy minél több magyar polgármesterünk, tanácsosunk legyen, hogy ott legyünk a parlamentben” – fogalmazott a politikai alelnök a következő időszakot illetően.

 

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke elmondta, nagyon sokat kell dolgozni annak érdekében, hogy a Szövetség, valamint a választópolgárok közötti bizalom megerősödjön, különben a 2016-os célok nehezen teljesíthetőek. Politikai beszámolójában két fontos Maros megyei oktatásügyi kérdésnek megoldását emelte ki. „Több mint két éves küzdelem után sikerült egyezségre jutni, politikai partnereket találni ahhoz, hogy létrejöjjön Marosvásárhely második önálló magyar iskolája,  a Római Katolikus Gimnázium, amely a jövő tanévtől saját épületében kezdheti az oktatást egy nulladik, ötödik és két kilencedik osztállyal. Sikerült a Bolyai Líceum épületéről is egyeztetni, megvan az esély arra, hogy az önkormányzat és a református egyház egy olyan együttműködési szerződést kössön, amely lehetővé teszi, hogy közpénzeket is fordítsanak az ingatlan felújítására” – hangsúlyozta Brassai.

 

A megyei elnök javaslatára a TKT határozatot fogadott el, amelynek értelmében a 2016-os önkormányzati és parlamenti választások tekintetében az ügyvezető elnökséget általános választási és jelöltállítási szabályzat és ütemterv kidolgozásával bízta meg.

 

A Maros megyei Területi Képviselők Tanácsának állásfoglalása a Mikó-ügy kapcsán megtekinthető és letölthető ITT.

kapcsolódó

Hírlevél