Ki kell használni az anyanyelvű oktatási számára kínálkozó minden törvényes lehetőséget

Ki kell használni az anyanyelvű oktatási számára kínálkozó minden törvényes lehetőséget

- Az új oktatási törvény alkalmazásának késlekedése ellenére, alapvető célunk, hogy mostantól fogva a magyar nyelvű oktatás terén minél teljesebben éljünk a jogszabály által nyújtott lehetőségekkel, kihasználjunk minden olyan jogot, esélyt, amelyet ez a törvény biztosít számunkra, és ebben nagy szükség van a magyar pedagógusok és önkormányzati vezetők munkájára – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes pénteken, Marosvásárhelyen.

A Maros megyei magyar iskolaigazgatók, valamint polgármesterek és alpolgármesterek részvételével lezajlott szakmai megbeszélésen jelen volt Király András oktatási államtitkár, Lokodi Edit, illetve Szabó Árpád, a Maros megyei Tanács elnöke és alelnöke is.

Beszédében Markó Béla elégedetlenségének adott hangot az oktatási törvény alkalmazási módszertanának kidolgozásában tapasztalható késlekedés miatt, amelyért álláspontja szerint a gazdasági nehézségek és politikai okok, főként a koalíciós partner által gerjesztett viták okolhatók. A miniszterelnök-helyettes alapvető fontosságúnak nevezte a teljeskörű anyanyelvű oktatás megteremtését, meglátásában ennél is fontosabb azonban, hogy az új törvény értelmében az iskolák sorsáról, helyzetéről, jövőjéről az önkormányzatok, a helyi közösségek dönthetnek, ám - tette hozzá - ezt az esélyt ki kell használni. - Számunkra kulcskérdés, hogy tudunk-e élni azokkal a döntési lehetőségekkel, amelyeket az oktatási törvény biztosít, kulcskérdés, hogy az önkormányzatok hogyan értelmezik ezeket a törvényes lehetőségeket. Tudjuk, hogy az önkormányzatok költségvetésileg milyen nehéz helyzetben vannak, de nekünk változatlanul egyik legfontosabb prioritásunk az oktatás, amelyért áldozni kell – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki úgy látja: nagyon fontos a pedagógusok és a helyi önkormányzatok visszajelzése a tankönyvek kérdése, de különösen a kisebbségi oktatás finanszírozása, az úgynevezett diszperziós szórzó kialakítása terén.

Romániában kétszer annyi magyar iskola van, mint amekkora az arányunk, hiszen míg a magyarság aránya 6,6%-os a magyar iskolák aránya 11.2%. Ez amiatt van, mert a magyar iskolák általában kicsik, ezért ezek fenntartásához nagyobb fejpénzre van szükség a kisebbségi oktatásban résztvevő diákok esetében. Döntő fontosságú, hogy jó megoldást alakítsunk ki a fejpénzek tekintetében, jól alakítsuk ki az úgynevezett diszperziós szórzót, ugyanis ettől függ majd számos magyar iskola, különösen a kislétszámú magyar iskolák sorsa, és ebben a munkában szükség van a magyar pedagógusok és önkormányzatok javaslataira is – hangsúlyozta. Markó Béla további intenzív konzultációt tart szükségesnek az elmúlt években, főként a Tariceanu-kormány idején elkezdett számos iskolaberuházás helyzetének rendezése érdekében is. Mint mondta, a gazdasági válság miatt jelenleg nincs lehetőség az összes beruházás finanszírozására, ezért a következő időszakban tisztázni kell, melyek azok a magyar oktatás szempontjából legfontosabb beruházások, amelyeket mindenképpen be kell fejezni. – Arról biztosíthatom Önöket, hogy amikor lehetőség lesz rá, ahogyan tettük ezt a múlt év decemberében is, megpróbálunk a beruházások számára költségvetési lehetőségeket biztosítani – mondta a miniszterelnök-helyettes.  

Markó Béla kijelentette: a törvény alkalmazása terén nem a közoktatásban, hanem az egyetemi oktatásban vannak a legnagyobb gondok. Példaként említette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet, ahol az egyetem vezetősége egy évvel a jogszabály megszületése után sem hajlandó a törvényt alkalmazni. - Ez megy egy darabig, de utána törni fog: mert nem elfogadható, és az RMDSZ sem fogja lenyelni, hogy van egy támadhatatlan törvényes rendelkezés, és ezt ne alkalmazzák – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

kapcsolódó

Hírlevél