Kelemen Hunor: köszönjük a bizalmat! Erős hangunk lesz az Európai Unióban!

Kelemen Hunor: köszönjük a bizalmat! Erős hangunk lesz az Európai Unióban!

A 21 órakor közölt exit poll eredmény azt jelenti, hogy az erdélyi, romániai magyarságnak erős hangja lesz az Európai Parlamentben. Határozott, kiegyensúlyozott álláspontot fogunk képviselni a következő öt évben is: tovább visszük az őshonos kisebbségek védelmének útépítését és beleszólunk az Unió reformjába – hangsúlyozta Kelemen Hunor az urnazárást követően. 

Az RMDSZ elnöke rámutatott: ha az exit poll eredményeket a szavazatszámlálás is visszaigazolja, 440 és 460 ezer között lehet a Szövetségre leadott voksok száma. „Ezt egy nagyon jó eredménynek tartjuk. Legutóbb a 2016-os parlamenti választáson értünk el hasonló eredményt, ami jóval több, mint 2014-ben, az európai parlamenti választáson” – tette hozzá.

Kelemen Hunor köszönetet mondott a magyar embereknek Erdélyben, Romániában, hogy az RMDSZ-re szavaztak és támogatták a Szövetséget. „Köszönjük azoknak, akik bizalmukkal felénk fordultak, hiszen ez egy nagyon nehéz választás volt, magas részvétellel. Köszönjük, hogy az elmúlt hónapokban egy-egy kézfogással vagy egy-egy mondattal biztattak” – fogalmazott.

A szövetségi elnök kijelentette: az Uniónak változnia kell, az Unió változni fog. „Szükség van arra, hogy az etnikai őshonos kisebbségeknek védelmet nyújtson. De legalább ennyire szükség van arra, hogy növekedjen a jólét, biztonságban legyenek az emberek. Bízunk benne, hogy meghallják a hangunkat és találunk szövetségeseket az Európai Unióban is. Építjük az utat, ahogy eddig tettük, mert erre van szükség ahhoz, hogy biztonságban, gazdasági jólétet tervezve, az etnikai identitásunkat megőrizve élhessünk szülőföldünkön” – nyomatékosított.

A következő napok is nagyon fontosak – mondta Kelemen Hunor: a szavazatszámlálásnál résen lesznek az RMDSZ urnabiztosai, és ezt követően beszélhetünk majd pontos, végleges eredményről.

 

kapcsolódó

Hírlevél