Kelemen Hunor: a Szövetség mögött ott áll az erdélyi magyarság Fotó: Fotó: Banga Előd - Ernő

Kelemen Hunor: a Szövetség mögött ott áll az erdélyi magyarság

November 9-én, szombaton 11 órától a kolozsvári Bánffy-palota nagytermében ülésezett a Kulturális Autonómia Tanács (KAT).

Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolójában elmondta: bár az RMDSZ ellenzékben van, amely meghatározza az érdekérvényesítés lehetőségeit, de ez nem lehet probléma, hiszen kis túlzással, akár jót is tehet a szervezetnek, a közösségnek.

 

Kelemen Hunor szerint világos, hogy az alkotmánymódosításra nem fog sor kerülni, de az RMDSZ-nek sikerült néhány fontos elemet beépíteni a tervezetbe: a nemzeti közösségeket államalkotó tényezőként is elismerik, de a közösségi szimbólumok használatát is lehetővé tenné az RMDSZ javaslatára az új alkotmány, illetve a kisebbségekről sem hozhatnak döntést anélkül, hogy az illető közösség képviselőit ne kérdeznék meg.

 

,,A fejlesztési régiók átszervezésére csak az RMDSZ-nek van konkrét tervezete, amelyben mind a Székelyföldön, mind a Partiumban, mind Közép-Erdélyben érvényesülni engedné a történelmi, kulturális, szociális hagyományokat, kapocsrendszereket, ezzel a lehetőséggel azonban a kormány nem fog tudni élni, így az átszervezésre sem kerül sor idén” ‒ fejtette ki a szövetségi elnök.

 

Kelemen Hunor kijelentette, hogy a most készülő decentralizációs törvénytervezetet, támogatja az RMDSZ, ennek köszönhetően nagyon sok hatáskör átkerülne a helyi önkormányzatok kezébe.

 

„A Szövetség mögött ott áll az erdélyi magyarság. A megyei népszavazásokra gyűjtött aláírások azt példázzák, hogy fel tudjuk mutatni a közösségi akaratot. Ma már több mint kétszázezer aláírás van. A Székelyek nagy menetelése a Székelyföld egységessége mellett megfogalmazott kiállás. Sikerült egy olyan rendezvényt, megmozdulást megszervezni, amelyet nem tudnak megtorpedózni azzal, hogy ez politikai szavazatszerzési akció lenne. Megfogalmazódott egy olyan közösségi igény, amelyre eddig nem volt példa. Mi nem valaki ellen, hanem az erdélyi magyarokért akarunk tenni.” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki szerint ezt a román társadalom segítsége nélkül nem lehet megtenni.

 

Az RMDSZ szándéka a román társadalommal egy olyan párbeszédet kialakítani, ahol racionálisan, érzelmek nélkül lehet a számunkra fontos kérdésekről beszélni. A szövetségi elnök szerint ez nem egy könnyű feladat, azonban a román társadalomban előbb-utóbb partnereket fognak találni. Kelemen Hunor elmondta: decemberig elkészül az RMDSZ autonómiatervezete, ezt követően pedig közvitára bocsátják, majd februárban a parlament elé terjesztik.

 

A MÁÉRT ülés kapcsán Kelemen Hunor kiemelte: hosszú idő óta először történt meg, hogy az ülésén egy olyan zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyet minden magyarországi, frakcióval rendelkező párt támogatott, megjegyzés nélkül. ,,Ez pedig fontos a határon túli magyar közösségeknek, hogy a nemzetpolitika ne a pártpolitikai csatározásoknak legyen alárendelve” ‒ jegyezte meg az RMDSZ elnöke.

 

kapcsolódó

Hírlevél