Gyimes első különálló óvodája a Fonócska - Új létesítményt vehettek birtokba a hidegségi gyerekek

Gyimes első különálló óvodája a Fonócska - Új létesítményt vehettek birtokba a hidegségi gyerekek

Új óvodát avattak május 29-én, kedden a Gyimesközéplok községhez tartozó Hidegségen. A Fonócska óvoda az első különálló óvoda a Gyimes völgyében, épületének terve 2006-ban született meg, de az építkezésnek csak 2009-ben fogtak neki. Az összesen több mint 700 ezer lej értékű beruházás kormányzati, megyei és helyi forrásokból valósult meg. Az ünnepségen sokan egybegyűltek, az óvodások és az óvoda alkalmazottai csángó népviseletben jelentek meg. Rácz Árpád iskolaigazgató, megyei tanácsos beszédében köszönetet mondott az RMDSZ parlamenti képviseletének és Hargita Megye Tanácsának, amiért összesen több mint 90 százalékát finanszírozták a beruházás költségeinek, valamint a helyi polgármesteri hivatalnak is a támogatásért.

– Remélem, ez az intézmény sok generáción keresztül fogja szolgálni a hidegségi gyerekeket, szülőket, tanárokat, bölcsője lesz a néphagyományait és vallását hűen őrző nemzedéknek – mondta Rácz Árpád.

Az igazgató azt is elmondta, hogy eddig a falu házaiban béreltek termeket, több különböző helyen működött a hidegségi óvoda, de a növekvő gyereklétszám indokolttá tette egy új épület felépítését, így most egy helyre kerültek a helyi oktatási intézmények. Az óvoda alagsorában két helyiséget tornateremnek fognak használni nemcsak az óvodások, hanem az I–IV. osztályos gyerekek is, a tetőtérben pedig három tanári lakást alakítottak ki, amivel pedagógusokat szeretnének vonzani a településre.

Az eseményen jelen volt Mihók Péter polgármester, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tancásának elnöke, Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő, Becze István megyei tanácsos és Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke is. Borboly Csaba beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi adókból kevesebb mint tíz százalékot kellett fordítani erre a beruházásra, az összefogásnak köszönhetően, és erre az összefogásra továbbra is szükség van, főleg a jelenlegi román kormány kisebbségellenes intézkedései tükrében.

– Jó hír az, hogy Gyimesben gyarapodik a közösség, és a gyarapodó közösség új intézményeket igényel. Most akár a nagyvárosi óvodákba járó gyerekek is megirigyelhetik a hidegségi óvodásokat, hiszen ez a létesítmény legalább olyan körülményeket biztosít, mint a városi intézmények. Bízom benne, hogy a szülők ennek nyomán is meggyőződnek arról: itthon lehet, itthon érdemes – jelentette ki Borboly Csaba.

Kelemen Hunor beszédében azt mondta, válságos időszakban is megpróbáltak építkezni, és ez a próbálkozás sikerült.

– Hiszek abban, hogy a gyimesi, hidegségi közösség tudatosan magyarként akar itthon maradni, és ezt a közösséget építeni akarja. Az összefogás tette lehetővé, hogy nehéz időkben is építkezzünk, hogy leküzdjünk minden nehézséget – jelentette ki a szövetségi elnök.

A beszédeket az óvodások műsora követte, majd az esemény végén Szilveszter Imre Gábor plébános áldotta meg a létesítményt. Borboly Csaba a megyei tanács Címerek és jelképek című kifestőskönyvét osztogatta az új termeket birtokba vevő gyerekeknek, Becze István pedig egy doboznyi vadonatúj játékot adott át az óvodának. Az ajándékot az RMDSZ Csíki Területi Szervezete gyerekjátékprogramjának keretében adták az óvodának. A programmal a csíki szervezet a vidéki óvodák helyzetének javítását célozza, a játékok egy külföldi támogatónak köszönhetően jutnak el a tanintézetekbe.

A Fonócska óvoda megvalósításának összértéke 761 494 lej, amiből Hargita Megye Tanácsa 324 712 lejjel, a kormány 398 916,7 lejjel támogatta, Gyimesközéplok önkormányzata pedig 5712,54 lejjel.

kapcsolódó

Hírlevél