Gazdafórumok Székelykeresztúr térségében

Gazdafórumok Székelykeresztúr térségében

A megosztottság és az emberek közönye nagyon sokat árt a magyarságnak, mivel a most következő kormányzati ciklus az elkövetkező döntések súlya miatt nem 4 évre, hanem legalább 44 évre meghatározza a magyarság helyzetét – hangsúlyozta a keresztúri térségben tartott szerdai gazdafórumokon Moldován József képviselőjelölt.

A rendezvényeken Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője az agrártámogatásokról tájékoztatta a fórumok résztvevőit, dr. Verestóy Attila szenátorjelölt pedig a magyar szavazatok megoszlásának káros következményeiről beszélt.

Moldován József képviselőjelölt és Verestóy Attila szenátorjelölt gazdafórumokon vett részt Siménfalván, Újszékelyen, és Székelyszenterzsébeten november 21-én, szerdán. A rendezvények meghívottja Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője volt.

Haschi András a támogatások típusairól, az azokkal kapcsolatos hasznos információkról és jövőbeni változásokról tájékoztatta a rendezvényen megjelent gazdákat. A szakember felhívta a figyelmét arra, hogy az Európai Únió által nyújtott támogatások nélkül ma már nem lehet nyereségesen gazdálkodni, ezért fontos, hogy igényeljék a támogatásokat. A vezető elmondta, hogy minden Hargita megyei községben megszervezték, hogy az igényléseket a gazdák hozzáértő segítséggel töltsék ki és adják le. A jól működő rendszer gördülékenységét mutatja, hogy az igénylések 99 százaléka már második éve interneten érkezik, bár a gazdák nagy része nem használ számítógépet sem. Hargita megye országosan listavezető az igényelt támogatások tekintetében, tavaly több mint 50 millió euró érkezett a megyébe mezőgazdasági támogatások formájában.

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója ugyanakkor kiemelte: a támogatások igénylését megkönyítő gazdaképviseleti rendszer más megyékben ismeretlen, és a zavartalan együttműködés érdekében a jelenlegi magyarellenes kormányzati felhangok miatt fontos, hogy az érdekképviselet továbbra is erős legyen.

Dr. Verestóy Attila szenátor a kormányzati munka fontosságáról és annak hátteréről beszélt. A politikus hangsúlyozta: „minden hiányzó szavazat kétszeresen csorbítja az RMDSZ erejét, hiszen a kisebb magyar pártra leadott szavazatok a választási törvény rendelkezése értelmében visszaosztódnak, és 97-98 százalékban a román pártokat erősítik”.

Moldován József képviselőjelölt a politikusok felelősségteljes munkájáról beszélt. – „Nem szabad hangzatos ígéretekkel, üres szóvirágokkal megtéveszteni a választókat, mindenki, aki felelőtlen kijelentéseket tesz, a magyarság ellen vét. A megosztottság és az emberek közönye nagyon sokat árt a magyarságnak, mivel a most következő kormányzati ciklus az elkövetkező döntések súlya miatt nem 4 évre, hanem legalább 44 évre meghatározza a magyarság helyzetét.”

kapcsolódó

Hírlevél