Ez a választás a jövőről, a biztonságról és a megújulásról szól – Kelemen Hunor Temesváron Fotó: Fotó: Banga Előd Ernő

Ez a választás a jövőről, a biztonságról és a megújulásról szól – Kelemen Hunor Temesváron

Összegyűltek az aláírások, az ország minden megyéjében és külföldön is állít listát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a december 11-ei parlamenti választásra – közölte Kelemen Hunor szövetségi elnök Temesváron, október 10-én a Temes megyei RMDSZ helyi szervezeteinek képviselőivel tartott tanácskozásán. A bánsági megyének prioritás, hogy megőrizze parlamenti képviseletét, az RMDSZ-nek pedig, hogy arányos képviseletet biztosítson az erdélyi magyarságnak, éppen ezért a politizálás módjának változnia kell, ezt a közérdeknek, a közjónak, a közösség szolgálatának kell még inkább alárendelni.

„Két lábbal a földön járunk, nem lebegünk a társadalom fölött és látjuk, hogy nagy a kiábrándultság, a düh az emberekben: kiábrándultak a politikából, csalódtak a politikusokban, hiszen a megígértekhez és az elvárásokhoz képest kevesebbet kaptak. Nekünk egyenesen, őszintén kell beszélnünk, nem szabad többet ígérni, mint amennyit meg lehet valósítani” - szögezte le.

Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy ez a választás három dologról szól: a jövőről, a biztonságról és a megújulásról. A jövő kapcsán kiemelte azokat a várható eseményeket, fordulatokat, amelyek hosszú távon fogják meghatározni a tágabb értelemben vett erdélyi, így a bánsági magyarok sorsát is.
„Lesz egy közigazgatási reform, amelynek a stratégiáját már elfogadta a kormány, és ami abban van, az egy katasztrófa: ha ez így maradna, a Székelyföldtől a Partiumig, vagy éppen a Bánságig, mindnyájan a vesztesei lennénk. Ezt a parlamentben nekünk módosítanunk kell, és nem szabad hagynunk, hogy ezen elképzelés mentén szülessen meg a közigazgatási reform” - mutatott rá az elnök, de a jövőbeni események között említette az alkotmánymódosítást, illetve a teljes oktatási intézményrendszer reformját is, amelynek az anyanyelvű oktatás, a magyar oktatás lehet a nagy vesztese. Szintén a közeljövőben, 2018-ban ünnepli Románia a nagy egyesülés centenáriumát, amely kapcsán az elmúlt száz évben sem közeledett a románok és a magyarok álláspontja. A parlamenti választás ilyenképpen a biztonságról is szól, hiszen az elkövetkező időszakban várható fordulatok olyan helyzeteket teremthetnek a magyarság számára, amelyekben meg kell védeniük kiharcolt jogaikat, legyen szó oktatásról, nyelvhasználatról, vagy éppen a helyenként megvalósuló kulturális autonómiáról.

Kelemen Hunor a megújulásról is beszélt, mint a harmadik legfontosabb céljáról ennek a választásnak. Elmondta, a Szövetség listáján rengeteg új jelölt szerepel, több nő és több fiatal, sőt, idén egy szórványból érkező jelölt is helyet kap Hargita megye listáján, a Szövetségen belüli szolidaritást erősítendő. Választói igényre válaszolva ugyanakkor együttműködnek az MPP-vel is: a polgáriak két befutó helyet kaptak az RMDSZ listáján.
„Ez a választás azt fogja eldönteni, hogy tudunk-e tovább menni azon úton, amelyen eddig haladtunk. Nekünk Erdélyben van a jövő, éppen ezért üzeneteinket úgy kell megfogalmaznunk, hogy a transzilván értékeket mutassuk fel oly módon, hogy a társadalom minden rétegét képesek legyünk megszólítani, mindenkihez el tudjunk jutni. Felnőtt egy olyan nemzedék, amelynek nincs tapasztalata a diktatúrában, ők mást várnak el a politikumtól, nekik is üzennünk kell. Ugyanígy a vállalkozóknak, akik a jóléti társadalom motorjai, szervesen hozzájárulva a munkahelyteremtéshez. Habár nem könnyű ma jelölteket állítani, hiszen alaposan átgondolja mindenki, aki erre a pályára hajtja a fejét, együtt kell nekivágnunk a választásnak, mert az arányos képviseletünket csak így tudjuk megőrizni” - zárta beszámolóját a Szövetség elnöke.

Az RMDSZ által összegyűjtött 230 ezer aláíráshoz a Temes megyei magyarság is szervesen hozzájárult: a helyi szervezet által remélt 5000 helyett, 5600 támogatói aláírást juttattak el Kolozsvárra.

kapcsolódó

Hírlevél