Európának nincs megoldása az etnikai kérdések rendezésére

Európának nincs megoldása az etnikai kérdések rendezésére

Az Európai Unióban a menekültkérdéshez, valamint a kisebbségi problémákhoz való viszonyulás közös jellemzője a tehetetlenség: amint például az ukrajnai helyzet is bizonyítja, Európának jelenleg nincs megoldása az etnikai kérdések rendezésére” – jelentette ki Markó Béla pénteken, Marosvásárhelyen. A Dr. Bernády György Alapítvány által szervezett „Autonómia: elmélet és gyakorlat” elnevezésű konferencián az RMDSZ volt elnöke a különböző autonómiaformák megvalósításának lehetőségeiről, ezek európai kontextusáról beszélt. 

Markó Béla szerint téves megközelítés, ha az autonómia kapcsán kizárólag egyfajta közigazgatási felosztásra gondolunk: az autonómia ugyanis egy általános elv, amelyet a társadalomnak ugyanúgy el kell fogadnia, mint például a kisebbségek anyanyelvhasználathoz vagy az anyanyelvű iskolákhoz való jogát, mert ez elengedhetetlenül szükséges az identitás megőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez. „Az autonómia egy olyan elv, amely elválaszthatatlan az etnikumközi viszonyok általános rendezésétől, gyakorlatilag nincs elvi, csak nagyságrendi különbség például egy önálló magyar iskola és egy bizonyos terület sajátos státusának elfogadása között. Az autonómia ugyanis nem más, mint az önálló döntéshez való jog mindazokban a kérdésekben, amelyek az adott kisebbséget érintik. Az önálló döntéshozatalhoz való jog elengedhetetlen feltétel a kisebbségi közösségek önazonosságának megőrzéséhez” – szögezte le Markó Béla. Erről van szó akkor is, amikor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar oktatók döntéshozatali jogát kellene szavatolni, és számos más esetben is.

A bevándorlás kérdése kapcsán úgy vélte, a jelenlegi feszültségek nem az egységes Európát, hanem a nemzetállamokat erősítik. „Az európai vezetőknek most lett volna alkalmuk arra, hogy együttműködjenek, ehelyett kerítéseket építenek egymás között. Ez egy rossz megközelítés” – mutatott rá a politikus.

Az Unió nem ismerte még fel, amit mi már egy jó ideje mondunk, hogy az Európai Unió jövője nem a gazdaságpolitikától, hanem az etnikai kérdés rendezésétől, a kulturális sokszínűség biztosításától függ – hangsúlyozta az RMDSZ volt elnöke.

kapcsolódó

Hírlevél