Erdőszentgyörgy jelentősége az erdélyi kultúrában – Találkozás Kelemen Hunorral a felújított Rhédey-kastélyban Fotó: Fotó: Tamás Ágnes

Erdőszentgyörgy jelentősége az erdélyi kultúrában – Találkozás Kelemen Hunorral a felújított Rhédey-kastélyban

„Ez a kastély és egészében Erdőszentgyörgy fontos helyen áll az erdélyi magyar kultúrában. Ide sokan, egyre többen ellátogatnak majd, és ez a helyi közösség döntéseinek is köszönhető. Amikor kulturális örökségünknek bármelyik felújított épületébe beléptem, eddig sem úgy érkeztem elsősorban, mint kulturális miniszter. Olyan magyar emberként jöttem ma is, aki abban hisz, hogy csupán a jelenné tett múltból a jövő fele tekintve tervezhetjük jövőnket” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök a kulturális szaktárca alapjaiból miniszteri mandátuma idején helyreállított Rhédey-kastélyban, ahol Borbély László politikai alelnök és Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármesterének jelenlétében találkozott a helyi közösséggel.   

Az, amit elterveztek az erdőszentgyörgyiek, amit közösen megálmodtak a kastélyt illetően, a megvalósítás útján haladhat azért, mert egy erős közösség akarata terelte erre az útra. „Önök választottak egy jó polgármestert, egy erős tanácsot és ehhez hozzátehettük azt az eszköztárat, amely rendelkezésünkre állt helyi, megyei és országos szinten. Ez a megvalósítás elsősorban az önök érdeme, az itt élő emberek érdeme” – jelentette ki az RMDSZ államelnök-jelöltje.

 

Hozzátette: a kastély rendeltetéséről, turisztikai információs központként vagy kiállító- és előadóteremként való hasznosításáról is a közösségi céloknak, a jövőről alkotott elképzeléseiknek megfelelően dönthetnek a helyiek. „Azért volt lehetőségünk ilyen és ehhez hasonló terveket megvalósítani, mert mellettünk állt a közösség, ott voltak önök, erdélyi magyarok – székelyföldiek, bánságiak, partiumiak, közép-és dél-erdélyiek –, akik huszonöt esztendőn át kitartottak amellett a szövetség mellett, amelyet a kommunizmus bukása után hoztunk létre” – fogalmazott Kelemen Hunor, aki szerint ez a kitartás fontos üzenet és közösségi felhatalmazás a magyarság részéről.

 

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke felszólalásában elmondta: meggyőződése, hogy a tizennégy államelnök-jelölt közül Kelemen Hunor lenne a leghatékonyabb, amit az is jól bizonyít, hogy ő az egyetlen, aki ellenjelöltjeit nem támadja, minden lehetőséget megragad, hogy elmondja, miként képzeli el az ország vezetését a következő években.

 

„Ennyire mélyre menő kampányt én az elmúlt 25 évben nem láttam, mindenki támad mindenkit, ahelyett, hogy arról beszélnének, milyen stratégiákat képzeltek el a következő évekre, hiszen ez érdekelné az állampolgárokat. Igaz, hogy mi a magyarok nevében beszélünk, de elképzeléseink egész Romániára kiterjednek” – hangsúlyozta Borbély László. Hozzátette, a romániai magyar közösség akkor tud erős lenni, ha felmutatja összefogása erejét, illetve azt, hogy itt egy több mint egy milliós közösség közös akaratáról van szó.

 

„Amint az 1990 óta már többször is bebizonyosodott, mi akkor tudtunk erősek és hatékonyak lenni, ha a döntéshozatal közelében vagyunk. Erdőszentgyörgy is sokat fejlődött, gazdagodott az elmúlt években, rengeteg beruházás megvalósult, ami a talpraesett helyi vezetőség és közösség mellett, a kormányzati képviseletünknek is köszönhető. Ha nem Kelemen Hunor lett volna a kulturális minisztérium élén, ez a kastély sem lenne ma látogatható. Lépésről-lépésre kell céljainkat megvalósítanunk, de ehhez a parlamenti és a kormányzati jelenlét nélkülözhetetlen. Hiába létezik helyi autonómia az önkormányzatok számára, a centralizált állam még mindig nincs lebontva, és rajtunk kívül kevesen küzdenek azért, hogy a döntéshozatal közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. Meggyőződésem, hogy ebben a harcban a Maros megyei közösség most is mellénk áll, mint ahogy azt eddig is tették” – fogalmazott Borbély László Erdőszentgyörgyön.

kapcsolódó

Hírlevél