Erdélyi ügyek a KMKF asztalán Fotó: fotó: MTI

Erdélyi ügyek a KMKF asztalán

2013. február 15-én, pénteken ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Budapesten. A plenáris ülésen jelen voltak a Kárpát- medencei magyar közösségek képviselői, valamint a magyarországi kormány és ellenzéki pártok küldöttei. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről a képviselőházi és szenátusi frakció tagjai vettek részt Kelemen Hunor szövetségi elnök vezetésével. 

Az ülésen Korodi Attila felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy 2013-as év nem a szimbolikus politizálásról kell szóljon, konstruktív hozzáállásra van szükség minden oldalról, hiszen ez az év alkotmánymódosításról és fejlesztési régiók átszervezési folyamatáról szól, amelyek legalább hosszú távon térítik jó vagy rossz pályára az erdélyi és egyben székelyföldi magyarok helyzetét.  A Hargita megyei képviselő kihangsúlyozta, hogy az RMDSZ mindig is tudta, hogy mi a felelőssége és a feladata és ennek szemléletében cselekedett és fog cselekedni az elkövetkezendőkben. „ Én úgy gondolom, hogy más erdélyi magyar politikai alakulatok is érzik és tudják, hogy mit kell tenni az ez évi kihívások megoldása ügyében. Viszont az idei év ennél több energiát és cselekvést igényel. Magyarország már nem csak politikai szolidaritást kell tanúsítson, hanem a megfelelő alkotmányozási folyamat és a régiófelosztás ügyéért, az 1920. június 4.-i mulasztás ellensúlyozásáért kell cselekedjen” – fejtette ki Korodi, majd hozzátette, hogy az anyaországnak, annak érdekében, hogy az idei év az erdélyiek javát szolgálja, a diplomácia száraz műfaján túl olyan eszközöket kell használnia, amelyek az erdélyi érdekek mellett szólnak. „Áldozat kell az anyaország részéről is, de nem csak anyagi támogatás, hanem főleg politikai megállapodás kell Romániával, másképp a kivándorlás tovább tart. Építkeznünk kell ahhoz, hogy megfelelő eredményeket érjünk el a régiófelosztás, az alkotmánymódosítás és az autonómia ügyében egyaránt” – taglalta Korodi az idei változások menetét.

Markó Attila háromszéki képviselő a közösségi szimbólumok védelmében folytatott küzdelem apropóján emlékeztetett egy másik szimbólumra, a Székely Mikó Kollégium ügyére: „Folytatnunk kell az európai és nemzetközi szintű lobbinkat a Székely Mikó Kollégium védelmében. Természetes módon mindenhol Európában a független és politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatás mellett kardoskodnak. Rendjén van ez, de jeleznünk kell minden nap azt is, hogy csak azt a független és politikamentes igazságszolgáltatást lehet megvédeni, amely igazságot szolgáltat, és nem igazságtalanságot! Arra kérem az anyaország felelős politikusait, hogy ebben segítsenek nekünk" - mondta el Markó Attila képviselő Budapesten, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán.

Márton Árpád példaként említette az erdélyi szász közösség kivándorlását, elmondta, hogy a templomaikat a román ortodox egyháznak adták át azért, hogy megmaradjanak. „Ezzel szemben mi a templomaink restaurálásaiért harcolunk, új templomokat építünk” – hangsúlyozta Márton. „Azonban a Német Föderatív Köztársaság demográfiai problémáit az erdélyi németek eltávozása nem oldotta meg” – zárta mondanivalóját Márton Árpád.

Szabó Ödön Bihar megyei képviselő a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán elhangzott beszédében kiemelte a 2012-es év tanulságait, illetve felhívta a magyarországi képviselők figyelmét arra, hogy az egyszerűsített honosítás során visszaélést tapasztaltak a személyes adatok felhasználásával kapcsolatosan. Szabó a tavalyi helyhatósági és parlamenti választásokra reflektálva elmondta, hogy az elért eredmények bebizonyították, hogy a verseny Erdélyben nem mozgósít, arányaiban kevesebb magyar ment el szavazni, mint román. „Az RMDSZ 90 százalékát szerezte meg a szavazatoknak a helyhatósági és parlamenti választásokon, ezekből az eredményekből pedig következtetéseket kell levonni a jövőre vonatkozóan” - vélekedett Szabó, majd a jövő évi választások tükrében reményét fejezi ki a felől, hogy az erdélyi magyarságot megosztó törekvések tompulni fognak. A partiumi honatya tájékoztatta Magyarország képviselőket arról is, hogy a Bihar megyei RMDSZ szervezet támogatja az egyszerűsített honosítási eljárás folyamatát, díjmentesen fordítják le a szükséges iratcsomókat, valamint a készítik el a kötelező fényképek a kérelmezőknek, ezidáig 42000 dossziét véglegesítettek. Szabó továbbá elmondta, hogy a határon átnyúló együttműködéseket támogatni kell, a magyar-román együttműködési területen jelentős forrásokat kell biztosítani azért, hogy mindezeket saját közösségfejlesztő célokra lehessen fordítani.

Antal István parlamenti képviselő régiófelosztás fontosságát emelte ki a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma előtt. A Hargita megyei honatya emlékeztette a jelenlévőket a 1968-as csíkszeredai tüntetésre, amikor az akkori kommunista rendszer régiósítási elképzelései ellen utcai megmozduláson tiltakoztak a székelyek. A képviselő elmondta, hogy mindez a szovjetek prágai bevonulása után történt és hozzátette, hogy az idei régiófelosztás kísértetiesen hasonlít a 68-ban lezajlottakhoz. „Akkor is és most is a parlament és a közvélemény megkérdezése nélkül zajlottak az események. A mostani régiófelosztás ötlete azt követően született meg, hogy Románia elnöke aláírta Washingtonban a rakétaelhárító központ telepítését Olténiába. Egy hónap múlva megjelentek a régiófelosztásról szóló tervek. A történelemnek nem szabad megismétlődnie” - hangsúlyozta Antal. Felszólalását egy Sinka József idézettel zárta: „Itt minden szó törvénytől terhes, minden lépés révbe jut, minden ösvény társat kutat. Kifelé innen nincs út”. Antal arra kérte a jelenlévő KMKF küldötteket, hogy az idei régiófelosztás során együttes erővel próbáljanak megoldásokat találni az erdélyi magyarok sorsát befolyásoló kérdésekben.

kapcsolódó

Hírlevél