Biró Rozália: hatékony stratégiát kell kitalálnunk a kínzások és egyéb bántalmazások megelőzéséért folytatott küzdelemben

Biró Rozália: hatékony stratégiát kell kitalálnunk a kínzások és egyéb bántalmazások megelőzéséért folytatott küzdelemben

A Szenátus emberjogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága az elkövetkezőkben is aktívan kiveszi részét abból, a kínzások és egyéb bántalmazások megelőzéséért folytatott küzdelemből, amelyet az eddigiekben is támogatott – emelte ki Biró Rozália, a bizottság elnöke március 31-én, kedden a felsőházban. A Nép Ügyvédje által kezdeményezett kerekasztal-beszélgetésen beszámoltak annak az országos tanácsnak a létrehozási folyamatairól, amelynek a kínzások és bántalmazások megelőzésében lesz szerepe.

A hamarosan működésbe léptetett országos emberjogi intézmény a Nép Ügyvédjének lesz alárendelve annak ellenére is, hogy az emberjogi bizottság 2013-as törvénykezdeményezése szerint függetlennek, csupán a parlament hatáskörébe tartozónak kellett volna lennie.

 

„Meggyőződésem, hogy a létrejövő, a bántalmazások megelőzését elősegítő intézmény csak a civil szervezetekkel és szakmai társaságokkal együttműködve tud hatékony stratégiát kidolgozni” – hangsúlyozta az RMDSZ szenátora, aki arra a tényre is rámutatott, hogy Romániát negatív példaként említik a nemzetközi fórumokon akkor, amikor a rossz bánásmód számszerű jelenségéről beszélnek. „Mindez megengedhetetlen, társadalmi összefogás szükséges a kialakult, elrettentő helyzet orvosolása érdekében” – tette hozzá a bizottság elnöke.

 

kapcsolódó

Hírlevél