Az RMDSZ fellép a közbirtokosságokat érintő diszkrimináció ellen Fotó: Fotó: Banga Előd-Ernő

Az RMDSZ fellép a közbirtokosságokat érintő diszkrimináció ellen

Nyílt levélben fordul Dacian Cioloș kormányfőhöz és Achim Irimescu mezőgazdasági miniszterhez Kelemen Hunor szövetségi elnök és Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy sürgősségi kormányrendelettel rendezze azt a joghézagot, amely a közbirtokosságok egy részét hátrányos helyzetbe hozza. 

„Diszkriminatív a jelenlegi törvényes háttér, mert csak azok a közbirtokosságok igényelhetnek állami támogatást, akik birtoklevéllel rendelkeznek. A közbirtokosságok közel egyharmadának azonban nincs birtoklevele, bár a tulajdonukban lévő területeket jogosan használják, a tulajdonjog tisztázása azonban a bürokrácia miatt húzódik. A Szenátus plénuma az RMDSZ javaslatára törvénymódosítással már rendezte ezt a joghézagot, viszont a Képviselőház a döntő ház ebben az esetben, amely május 31-ig biztosan nem tudja elfogadni ezt a módosítást. Éppen ezért arra kérjük a kormányt, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadja el az RMDSZ által javasolt módosításokat, hogy a május végi támogatási kérelmi határidőt ne késsék le azok a gazdák, akiknek a tulajdonjoga saját hibájukon kívül nem rendeződött” – áll abban a nyílt levélben, amelyet az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor, és az RMDSZ Szenátusi Frakcióvezetője, Tánczos Barna ír alá.

Az RMDSZ az elmúlt időszakban már többször kérte ennek a helyzetnek a megoldását, számos beadvánnyal és kéréssel fordult a szaktárcához, a törvényhozásban pedig sikerült a Szenátusban ehhez többséget is szereznie, viszont a szoros határidők miatt csak a sürgősségi kormányrendeletet tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak. 

kapcsolódó

Hírlevél