A szórvány erejét ünnepelték Kudzsíron – Hegedüs Csilla az államalapítás Fehér megyei ünnepségén

A szórvány erejét ünnepelték Kudzsíron – Hegedüs Csilla az államalapítás Fehér megyei ünnepségén

„Akik együtt tudnak ünnepelni, azok építkezni is tudnak együtt. Építkeznünk márpedig kell, építenünk kell az erdélyi magyar közösséget, mert csak így maradhatunk erősek, csak így biztosíthatjuk gyermekeink számára a jövőt” - hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke augusztus 20-i ünnepi beszédében a Fehér megyei Kudzsíron.  

Hegedüs Csilla az ünneplő magyar közösségnek arról beszélt, hogy az ünnepeknek különleges jelentőségük van a szórványban, ahol a magyarságukért naponta meg kell harcolniuk az ott élőknek. „Amikor több száz, gyakran hatalmas távolságokról összesereglett ember együtt énekli a magyar himnuszt, az mindenki számára üzenet, az összetartozás lenyűgöző jelképe. Ilyenkor megerősödik a bizalmunk az erdélyi magyar közösség jövőjében. Én bízom a Fehér megyei magyar emberekben, bízom abban, hogy a jövőben is így fogunk együtt ünnepelni”  - jelentette ki a kultúráért felelős ügyvezető alelnök, aki méltányolta azt is, hogy Fehér megyében, immár hagyományosan, Szent István napját olyan magyar történelmi egyház templomában ünneplik, amely kis lélekszámú közösség vallásos otthona.

 

Kudzsír város római katolikus templomában ökumenikus istentisztelettel és kulturális műsorral ünnepelték idén az államalapítás évfordulóját, az eseményre Fehér megye minden részéről érkeztek. Az istentiszteleten igét hirdetett Nt. Horváth István római katolikus esperes, Nt. Zsargó János református esperes, valamint Nt. Fekete Béla unitárius esperes-helyettes. Az eseményen beszédet mondott Lőrincz Helga, az RMDSZ Fehér megyei szervezetének elnöke és Fari Palkó Ilona máltai lovag. Ft. Farkas László, római katolikus plébános a kudzsíri egyházközség történetét mutatta be, míg Dévai Nagy Kamilla művésznő énekkel idézte meg az ünnepi hangulatot. Az ünnepséget az RMDSZ Fehér megyei szervezete, a nagyenyedi Dr. Szász Pál Egyesület, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum, valamint a nagyenyedi Római Katolikus Egyházközség szervezte.

kapcsolódó

Hírlevél