A Kormány létrehozta a Fenntartható Fejlődésért Felelős Tárcaközi Bizottságot. Borbély László: A Fenntartható Fejlődési Stratégiánknak konkrét hatása van

A Kormány létrehozta a Fenntartható Fejlődésért Felelős Tárcaközi Bizottságot. Borbély László: A Fenntartható Fejlődési Stratégiánknak konkrét hatása van

A szerdai kormányülésen elfogadták azt a Kormányhatározatot, amely létrehozta a miniszterelnök által vezetett intézményközi testületet, a Fenntartható Fejlődésért Felelős Tárcaközi Bizottságot. A bizottság nyomon követi Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiájának gyakorlatba ültetését, folyamatos megfigyelés alatt tartja, értékeli és felülvizsgálja azt.

„A múlt év végén felújított Stratégiának konkrét hatása van. Az első konkrét hatása az Agenda 2030 gyakorlatba ültetéséhez szükséges egyik fontos intézmény létrehozása. Meg vagyok győződve arról, hogy a Stratégia harmadik fejezetében javasolt felügyeleti és megvalósítási eszközök segítségével gyakorlatba tudjuk ültetni a Románia által 2015-ben felvállalt 17 fenntartható fejlődési célkitűzést” – nyilatkozta Borbély László.

Az új testület következetességet biztosít a fenntartható fejlődésre vonatkozó jogszabályok kidolgozásának és alkalmazásának folyamatában. A bizottság feladatkörébe tartozik Románia nemzetközi és európai szinten vállalt jelentéstételi kötelezettségeinek követése is a fenntartható fejlődés területén. Az új intézmény javaslatokat fogalmazhat meg a jogalkotási és intézményi keret javítására Románia kötelezettségvállalásainak megfelelő végrehajtása érdekében.

A Bizottság Állandó Titkárságát a Fenntartható Fejlődés Főosztály biztosítja, amely éves jelentést készít a Stratégia végrehajtásának helyzetéről. A dokumentum tanácsadói véleményt kap, majd a Kormány bemutatja a Parlamentben.

Az újonnan létrehozott intézménynek tagja, a miniszterelnök vezetésével, 27 miniszter, köztük a miniszterelnök-helyettesek is. Évi két alkalommal ülésezik, de szükség esetén rendkívüli ülésekre is sor kerülhet.

kapcsolódó

Hírlevél