Tánczos Barna: visszatért a rossz gyakorlat, megfosztják a védett erdők tulajdonosait azoktól a kompenzációktól, amelyeket az RMDSZ kormányzás alatt biztosítottunk

Tánczos Barna: visszatért a rossz gyakorlat, megfosztják a védett erdők tulajdonosait azoktól a kompenzációktól, amelyeket az RMDSZ kormányzás alatt biztosítottunk

„Késve fogadta el a kormány a védett erdők kompenzációjáról szóló határozatot, így jogtalanul megfosztja a tulajdonosokat a tavalyi évre nekik járó juttatástól. A környezetvédelmi minisztériumnál még mandátumom alatt kidolgoztuk azt a támogatási programot, amely biztosítja a T1-es és T2-es erdőkre, a fakitermelési korlátozásokra járó kompenzációkat. Elkülönítettük a finanszírozást és tavaly augusztusban az Európai Bizottság is jóváhagyta a programot. Felháborító, hogy a pénzügyminisztérium ennek ellenére fél évet késett a határozat jóváhagyásával, ami miatt az erdőtulajdonosokat éri kár” – hangsúlyozta Tánczos Barna, Hargita megyei szenátor.

Tánczos Barna emlékeztetett, a jelenség nem új keletű, az erdőtulajdonosok jogos juttatásait a korábbi kormányok sem biztosították időben. „Amikor 2020 végén kormányra kerültünk, több éves elmaradásokkal szembesütünk a környezetvédelmi minisztériumnál. Mandátumom alatt minden elmaradást kifizettünk és naprakészen folyósítottuk a kompenzációkat.  Az RMDSZ kormányzása alatt mintegy 360 millió lejt kaptak az erdőtulajdonosok. Ezért is elfogadhatatlan, hogy ismét visszatér a rossz gyakorlat. Az erdőtulajdonosokat arra bíztatom, hogy igényeljék az idéntől jóváhagyott kompenzációkat, a tavalyi évre vonatkozó kompenzációkért pedig folyamodjanak bírósági jogorvoslathoz” – nyilatkozta az RMDSZ szenátora.

Tánczos Barna tájékoztatott, a kormány által elfogadott határozat értelmében a 2024-es évre szóló kompenzációkat a területileg illetékes Erdőőrségnél kell igényelni. A támogatás a T1-es szigorúan védett és a T2-es védett erdők tulajdonosainak jár, magánszemélyek, jogi személyek és önkormányzatok is igényelhetik.

kapcsolódó

Hírlevél