RMDSZ: megvédjük az emberi életet, visszavezetjük a medvevadászatot a túlszaporodás megfékezéséért

RMDSZ: megvédjük az emberi életet, visszavezetjük a medvevadászatot a túlszaporodás megfékezéséért

Rendkívüli ülésszak keretében fogadta el a képviselőház, döntéshozó fórumként az RMDSZ törvénykezdeményezését, amely szakemberek által elkészített tanulmány alapján vezetné be a medvepopuláció szabályozását Romániában. Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére, és a szaktanulmányok alapján meghatározott éves megelőzési kvótákat vezetnek be.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy az RMDSZ az egyetlen politikai alakulat Romániában, amely 2016 óta folyamatosan megoldást keres a medvepopuláció túlzott elszaporodása miatt az ember és a medve békés együttélésének biztosítására. Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter irányítása alatt az RMDSZ egy átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki erre a célra. Azonban egy újabb tragédia kellett ahhoz, hogy a kormánykoalíció felismerje: az emberi élet védelmében határozott lépésekre van szükség.

Az ember-medve együttélésének békés biztosítása egy komplex feladat, erre a feladatra vállalkozott az RMDSZ és Tánczos Barna szenátor a környezetvédelmi minisztérium élén: úgy kell biztonságban tudjuk az emberi életeket és javakat, hogy a romániai barnamedvepopulációt sem fenyegeti kihalás. Nekünk, törvényhozóknak az a felelősségünk, hogy egyensúlyt teremtsünk, és 2016 óta most az egyensúly megbomlott. A szaktanulmányok is azt mutatják évek óta, hogy a barnamedve populáció elszaporodott és egyre több a medvetámadás is. Az a feladatunk, hogy hosszútávon biztos alapokra helyezzük a medvepopuláció kezelését. A ma elfogadott törvény egy lépést tesz ez irányba. De tovább kell folytatni a munkát: nagyon fontosak a tájékoztató kampányok is, hiszen a lakosság, a turisták, de a gazdák is jól informáltak kell legyenek, hogy tudják, hogyan előzhetik meg a támadásokat, hogyan kezeljék a kritikus helyzeteket” – fogalmazott Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a plénumi vitán.

Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, volt környezetvédelmi miniszter a törvénytervezet kidolgozója a szavazást követően rámutatott: „egy újabb szörnyű tragédia kellett ahhoz, hogy a kormánykoalíció belássa, az emberi élet védelmében határozott lépésre van szükség.  A törvény elfogadása sajnos nem hozza vissza az áldozatokat, nem orvosolja azokat a károkat, amelyeket a medvék okoztak az utóbbi években, de világos üzenet, hogy a kormánytöbbség is belátta, a medvekérdést komolyan kell venni, és az emberi élet védelme kell legyen az első. Ehhez aktív populációszabályozásra van szükség, ez az, amit az RMDSZ már évek óta szorgalmaz. Tánczos Barna emlékeztetett, még miniszteri mandátuma idején írta alá azt a rendeletet, amely visszavezeti a vadászatot, 426 egyedre szóló megelőzési és 55 egyedre vonatkozó beavatkozási kvótát ír elő. Miután utódja nem hirdette ki a rendeletet, a törvényhozáshoz fordult. A szenátor hangsúlyozta, a környezetvédelmi minisztériumnak kötelessége folytatnia azt az intézkedéscsomagot, amelyet még 2021-ben kezdtek el. „Az RMDSZ által kidolgozott komplex intézkedéscsomag képes kezelni a medveproblémát Romániában, és az alkalmazását akkor is folytatni kell, amikor nincs fokozott közfigyelem. A vadászat visszavezetése mellett folytatni kell az azonnali beavatkozásokat és biztosítani kell ehhez a finanszírozást az önkormányzatoknak, folytatni kell a villanypásztorok támogatására kiírt programot, a lakossági tájékoztatást, és tanulmányokkal kell mérni az intézkedések hatékonyságát. Hossz távon csak így lehet kezelni a medvepopulációt, csökkenteni a medve-ember konfliktusokat, és megelőzni az újabb tragédiát” – közölte Tánczos Barna. A törvénytervezet előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére. A 426 egyedre szóló megelőzési és 55 egyedre vonatkozó beavatkozási kvótákat 2025-ben is alkalmazni kell, 2026-tól pedig miniszteri rendeletben kell új kvótákat előírni

Könczei Csaba a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja, az RMDSZ Kovászna megyei képviselője rámutatott arra, hogy a medvepopuláció túlszaporodása komoly problémát jelent az emberi élet biztonságára, a gazdákra és a háztartásokra nézve: „Ezért a beavatkozás szükségessége vitathatatlan. Az emberi élet és a tulajdon védelmének kell a barna medvepopuláció kezelése középpontjában állnia, a faj megőrzése mellett. Az RMDSZ ezt az elvet támogatta mind a jogszabályi javaslat kidolgozása során, mind a szakbizottsági vitákban a parlamenti eljárásban.”

Az RMDSZ által kidolgozott törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe és ezt követően gyakorlatba kell ültetni.

 

kapcsolódó

Hírlevél