Tánczos Barna: elindult a pályázati kiírás az elektromos autók töltőállomásainak kiépítésére

Tánczos Barna: elindult a pályázati kiírás az elektromos autók töltőállomásainak kiépítésére

„Mától ismét lehet pályázni elektromos töltőállomások telepítésére. A Környezetvédelmi Alap költségvetéséből 500 millió lejjel támogatjuk az országos töltőhálózat fejlesztését, amelyből normál teljesítményű töltőállomások telepítésére pályázhatnak az önkormányzatok és közintézmények. A roncsautó plusz programnak köszönhetően látványosan emelkedett az elektromos autók iránti kereslet, de ezzel párhuzamosan a töltéshez szükséges infrastruktúra fejlesztését is prioritásként kell kezelniük a településeknek. A töltőhálózat kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy arra ösztönözzük az embereket, a szennyező, belsőégésű motorral rendelkező járművek helyett minél többen válasszanak környezetbarát elektromos autókat” jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. 

A programban olyan töltőállomások telepítését támogatják, amelyek legalább két töltési ponttal rendelkeznek, és töltőteljesítményük 3,7kW és 22 kW közötti. Egy 3,7 kW és 7,3 kW közötti teljesítményű töltőállomásra 20 ezer lejt, míg a 7,4 kW és 22 kW közötti töltőteljesítményű állomásra 60 ezer lejt kaphatnak a pályázók.

Töltőállomások telepítésére az önkormányzatok, fejlesztési társulások, közintézmények – beleértve az állami egyetemeket – valamint üdülőtelepek is pályázhatnak. A jogosultak által igényelhető maximális összeg közintézmények esetében 400 000 lej; elsőrangú municípiumok esetében 5 millió lej, a községek esetében pedig 1 millió lej. Az országos jelentőségű üdülőtelepek 3 millió lejre, a helyi jelentőségű üdülőtelepek pedig 2,7 millió lejre pályázhatnak.

Az elektromos autók töltőállomásainak kivitelezésére 100%-os támogatást kaphatnak a pályázók. A finanszírozási kéréseket a Környezetvédelmi Alap internetes felületén lehet benyújtani december 23-ig, vagy a költségkeret kimerüléséig.

kapcsolódó

Hírlevél