Tánczos Barna: a kistelepülések szennyvízgondjaira nyújtunk megoldást, indul a pályázati program

Tánczos Barna: a kistelepülések szennyvízgondjaira nyújtunk megoldást, indul a pályázati program

„Először indítunk Romániában olyan pályázati lehetőséget, amely célzottan a kétezer lakosnál kisebb közösségeket támogatja a szennyvíz- és ivóvízrendszerek kiépítésében. Egyéni szennyvízkezelő rendszerek, intelligens kistelepülési rendszerek kiépítésére is pályázhatnak az önkormányzatok. Ezzel növeljük a lakosság hozzáférését a vezetékes ivóvízhez és korszerű szennyvízkezeléshez, de csökkentjük a környezetszennyezést, hozzájárulunk a felszíni és felszín alatti vizek tisztántartásához is. A helyreállítási alapból 221 millió euróra pályázhatnak az önkormányzatok december 15-től. Kiemelten támogatjuk azokat az agglomerációkat, ahol a lakosság több mint fele természetvédelmi területen él” – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A pályázati programban önkormányzatok, közösségi fejlesztési társulások, helyi és regionális vízszolgáltatók vehetnek részt egyénileg vagy partnerségben. A 221 millió eurós pályázati keretben 30 millió eurót különítettek el azokra a pályázatokra, ahol az érintett lakosság több mint fele nemzeti parkok vagy natúrparkok területén él. Ugyanakkor a fennmaradó összeg elbírálásánál is előnyt élveznek azok a projektek, ahol az érintett lakosság több mint 50%-a Natura2000-es természetvédelmi területen él. Emellett a pályázat odaítélésénél a projekt kidolgozottságát is figyelembe veszik. A programban 12 900 egyéni szennyízkezelő rendszer és 250 kilométer csatornahálózat épülhet.

A pályázati kiírásban a következő beruházástípusokat támogatják:

  • egyéni rendszerek létrehozása a szennyvízgyűjtéshez és -kezeléshez;
  • alternatív intelligens kistelepülési rendszerek létrehozása a szennyvízgyűjtésre;
  • szennyvízgyűjtő rendszerek kiépítése és/vagy bővítése;
  • ivóvízhálózat kiépítése és/vagy bővítése.

Tánczos Barna emlékeztetett, a Környezetvédelmi Minisztérium 1 milliárd euróval támogatja az önkormányzatokat az ivóvíz- és szennyvízhálózatok fejlesztésében. A mintegy 90 ezer kisjövedelmű család csatlakozását támogató pályázati programot már korábban elindította a szaktárca, a hamarosan induló, harmadik pályázati kiírás pedig a 2000 lakosnál nagyobb közösségeknek szól. 1600 kilométernyi ivóvízhálózat és 2500 kilométernyi csatornahálózat kiépítését biztosítják.

kapcsolódó

Hírlevél