Tánczos Barna: a dízel korszak végéhez közeledünk, megugrott az elektromos autót választók száma az újragondolt országos támogatási programnak köszönhetően

Tánczos Barna: a dízel korszak végéhez közeledünk, megugrott az elektromos autót választók száma az újragondolt országos támogatási programnak köszönhetően

„A dízel korszak végéhez közeledünk, ezt mutatják az autópiac legújabb eredményei, hazai és európai szinten is 30%-al csökkent idén az új dízel autók eladása. Romániában az újonnan forgalomba íratott elektromos és hibrid autók piaci részesedése már meghaladta a dízel autókét. Ez az első év, hogy több környezetbarát autót iratnak forgalomba, mint dízelmeghajtásút.  A leglátványosabb a növekedés a teljesen elektromos autóknál, ahol az év első hét hónapjában 300%-al nőtt a piaci részesedés a tavalyi hasonló időszakhoz képes. Azt látjuk tehát, hogy a lakosság elkezdett lemondani a szennyező autókról, és ez egyértelműen az ösztönző programok sikerének köszönhető. A roncsautó programoknál hosszú távú tervezést vezettünk be, és a következő években fokozatosan növeljük az elektromos autók vásárlására szánt támogatási keretet” – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, miután az Autógyártók és Forgalmazók Egyesületének (APIA) képviselőivel találkozott Bukarestben.

Az új forgalomba íratott autók motortípus szerinti elemzése az idei év első hét hónapjában azt mutatja, hogy a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók 106,4%-os növekedést értek el, ennek eredményeként elérték a 20,7%-os piaci részesedést. Ezzel párhuzamosan a dízelmotorral felszerelt autók regisztrációja 29,3%-kal csökkent 2021 első hét hónapjához képest, és piaci részesedésük 14,1%. A benzinmotorok 10,1%-os növekedést mutatnak 2021 azonos időszakához képest, így 65,3%-os piaci részesedést értek el. A teljesen elektromos autók eladása 2022 első 7 hónapjában a romániai piac 7,9%-át tette ki míg 2021 azonos időszakában ez a mutató csak 1,9% volt.

Tánczos Barna közölte, a környezetvédelmi tárca a Roncsautó Plusz program kiterjesztésén dolgozik. Jövő évtől az elektromos és plug-in hibrid meghajtású haszongépjárművek vásárlását is támogatnák.

„Egyértelmű, hogy nem csak a személygépkocsik felelősek a környezetszennyezésért, a haszongépjárművek, személyi- és áruszállításra használt járművek ugyanúgy hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátáshoz.  Éppen ezért támogatnunk kell a romániai vállalkozásokat is a szennyező autóik lecserélésében. Elkezdtük a piacelemzést és a hatástanulmányok elkészítését, és 2023-ban olyan roncsautó plusz programot indítunk, amelyben elektromos és plug-in hibrid haszongépjármű-flották vásárlását támogatjuk” – emelte ki Tánczos Barna.

 

kapcsolódó

Hírlevél