Szilágyi Aladártól búcsúzik az RMDSZ

Szilágyi Aladártól búcsúzik az RMDSZ

77. életévében, március 17-én hajnalban elhunyt Szilágyi Aladár író, helytörténész és publicista. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendülten értesült a halálhírről, és kegyelettel búcsúzik a magyar közösség kiemelkedő személyiségétől.

Szilágyi Aladár nagy utazó volt. Bebarangolta a nagyvilágot, Romániát átszelte keresztül-kasul. Utazott, de mindig hazatért. És azért tért haza, hogy másoknak is beszámolhasson arról, amit látott és hallott, másokkal is megoszthassa élményeit, azokról az értékes, és számára érdekes emberekről beszélhessen, akikkel volt alkalma találkozni.

Megismertetni akarta a körülöttünk lévőt, a közelit és a távolit, és ezért nemcsak a fizikai térben vállalta az utazást, hanem az irodalmi, újságírói műfajok között is.

Megannyi szerepben bizonyította rátermettségét. Volt író, újságíró, helytörténész, a Várad folyóirat alapító szerkesztője, az Erdélyi Riport hetilap szerkesztője, a Bihari Napló korábbi munkatársa, igazgatója, az Ady Endre Sajtókollégium tanára, számos történelmi, irodalmi tematikájú interjú- és riportkötet szerzője, és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület egykori főgondnoka is volt. És a felsorolás közel sem teljes. 

Március 3-án, nem egészen két héttel ezelőtt mutatták be Kortárs, magyar – Szilágyi Aladár íróportréi című kötetét Nagyváradon. Utolsó kötet, bár akkor ezt még nem lehetett tudni. Sejteni sem szabadott. Szilágyi Aladár egészségi állapota miatt ugyan nem tudott részt venni személyesen az eseményen, mégis bizakodó volt, és további terveiről mesélt. Volt még dolga közöttünk. Egyrészt elkezdte rendezni képzőművészeti tárgyú írásait, másrészt beszámolt arról is, hogy nyomtatásra vár a magyar nemzet nagy csatáiról szóló beszélgetés-sorozata.

Március 3-án megfürdött a szeretetben, így búcsúzott akkor közönségétől. Távozása megrendít, de az alkotó ember öröksége, az alkotás támaszunk marad. 

Emléke legyen áldott!

Vigasztalódást gyászoló szeretteinek!

Kelemen Hunor

kapcsolódó

Hírlevél