Román-magyar együttműködés a környezet védelméért – Budapesten tárgyalt Tánczos Barna

Román-magyar együttműködés a környezet védelméért – Budapesten tárgyalt Tánczos Barna

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter hivatalos magyarországi látogatásának utolsó napján, csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Magyar Levente miniszterhelyettessel, Joó István kormánybiztossal, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel találkozott.

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott beszélgetésen téma volt a Tisza-szennyezés problémája, az illegális szemétlerakás felszámolása, a környezetkímélő energiaforrások EU-s szabályozása, a Duna Régió Stratégia, valamint a határon átnyúló európai programok. A találkozón Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ismertette Románia hulladékgazdálkodási koncepciójának részleteit, amely hatékony megoldást jelentene a folyóvizek által, a határon átsodort szemét problémájára. A tárcavezető rámutatott arra is, hogy a környezetszennyezés visszaszorítása érdekében a szomszédos országok közös fellépésére van szükség. A felek egyetértettek abban, hogy két ország Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vegyes Bizottságának mielőbbi egyeztetésére van szükség. A találkozó helyszínéül Romániát javasolta Tánczos Barna.

Környezetvédelmet érintő gazdasági fejlesztésekről, határmenti és nemzetközi gazdasági együttműködésekről esett szó a Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesével folytatott beszélgetésen, majd Joó István környezetvédelmi miniszterrel, a Planet Budapest 2021 kormánybiztosával is egyeztetett Tánczos Barna.

Magyarország 2021 végén Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági világeseményének ad otthont, a Planet Budapest 2021 - Fenntarthatósági Expót és Világtalálkozót. A rendezvény célja, hogy együttműködésben a visegrádi országokkal hozzájáruljon a fenntartható fejlődési fordulathoz. „A közép-európai térség ezzel történelmet ír, kézzelfogható, elérhető és költséghatékony válaszokat ad a fenntartható fejlődés területén tapasztalható kihívásokra, legyen szó a fenntartható vízgazdálkodásról, az élelmiszertermelésről, a hulladékgazdálkodásról vagy az energiafelhasználásról. A Planet Budapest 2021 célja, hogy hiánypótló találkozási pontot biztosítson, a résztvevők megosszák egymással tudásukat, tapasztalataikat, inspirálódjanak, és majd hazatérve politikailag, intézményesen és egyénileg is cselekedjenek a fenntartható fejlődés érdekében” – hangsúlyozta Tánczos Barna. A környezetvédelmi szaktárca vezetője magyarországi hivatali kollégájával arról tárgyalt, hogy a vízgazdálkodás, az energia, a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés, a hulladékgazdálkodás, a közlekedés és az okos városok koncepciója terén a két országnak milyen bevált programjai, módszerei, elképzelései vannak.

Tánczos Barna hivatalos magyarországi látogatása zárásaként Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel folytatott megbeszélést. A találkozó fő témája a nemzetközi projektekben való együttműködés volt. A két miniszter egyetértett abban, hogy rendkívül fontos az innováció, az oktatás és a gazdaság összehangolása. „Románia és Magyarország, például a Horizon Europe program keretében, olyan közös terveket kell benyújtson, amelyek a folyók mikroműanyaggal való szennyezésének megszüntetésére, a mezőgazdasági hulladék feldolgozására, a magas széntartalmú hulladékok kezelésére, a bányameddők problémájára, a hidrogénstratégia alkalmazására kínálnak megoldást” – magyarázta a környezetvédelmi szaktárca vezetője, hangsúlyozva, számos olyan kutatási és innovációs, valamint gazdasági szempontból is előnyös környezetvédelmi projekt van tervben, amelynek mindkét ország a haszonélvezője.

 

kapcsolódó

Hírlevél