RMDSZ: több mint 300 önkormányzati képviselővel tartottak országos önkormányzati konferenciát Temesváron Fotó: Bethlendi Tamás

RMDSZ: több mint 300 önkormányzati képviselővel tartottak országos önkormányzati konferenciát Temesváron

Országos önkormányzati konferencia előzte meg az RMDSZ 16. tisztújító kongresszusát Temesváron.

Az RMDSZ-nek az önkormányzatokban van a legnagyobb ereje, ezért az Országos Önkormányzati Konferenciát köszöntő Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes arra kérte a közel 300 önkormányzati vezetőt, hogy folytassák a kormányzati konzultáción elkezdett párbeszédet a közösségükkel.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az Országos Önkormányzati Tanács elnöke a következő időszakban zajló erdélyi fejlesztésekről és felzárkózási lehetőségekről beszélt. Erdélyben az autópályák hossza jelenleg 630 km, emellett 114 km épül és 167 km előkészítés alatt áll. Gyorsforgalmi utak, terelőutak épülnek, 2,7 milliárd eurót fordítanak kórházfejlesztésre, ipari parkok épülnek, és mintegy 3000 bölcsődei hely jön létre a következő években.

„Olyan időszakot élünk, amikor nagyon sok eredményt tudunk elérni, le tudjuk zárni az alapinfrastruktúra kiépítését Erdélyben. Az előttünk álló évtized a felzárkózást jelenti Erdély számára, erre jó lehetőséget biztosít a kormányzati szerepvállalásunk. Ha tudunk élni a lehetőséggel, ha az önkormányzataink okosan együttműködnek a kormánnyal, ha a rendelkezésre álló forrásokat jól felhasználjuk, akkor az évtized végére Erdély Európa egyik legversenyképesebb régiója lehet” – nyilatkozta Antal Árpád polgármester.

Cseke Attila fejlesztési miniszter és Tánczos Barna környezetvédelmi tárcavezető az önkormányzatokat érintő kormányzati problémákról, programokról és közpolitikákról beszéltek.

„Az RMDSZ a települések fejlesztésén dolgozik Bukarestben. Önökkel, veletek sokszor találkoztam a fővárosban, amikor aláírtuk azokat a finanszírozási szerződéseket, amelyek segítségével középületeket és tömbházakat teszünk energiatakarékossá és földrengésbiztossá, környezetkímélővé tesszük a tömegközlekedést és kerékpárutakat építünk, illetve korszerű bölcsődéket létesítünk. Az RMDSZ harcolta ki azt az önkormányzati finanszírozási eszközt is, amely segítségével a vidéki házakat közművesíjük, rácsatlakoztatjuk a családokat a víz-, szennyvíz- és gázhálózatra, és utakat, hidakat modernizálunk”- mondta el Cseke Attila.

Az RMDSZ-es fejlesztési miniszter hozzátette: az elmúlt 20 év legfontosabb építőipari törvényét is kidolgoztuk, amely észszerűsíti és egyszerűsíti az engedélyezési és ellenőrzési folyamatokat a várostervezés, a területhasználat és az építés területén.

„Közel 8 milliárd lej közvetlen támogatást nyújtunk a családoknak a környezetvédelmi programok által: ők azok, akiknek szebb és jobb jövőt biztosítunk, itthon a szülőföldünkön. Tesszük ezt közösen az önkormányzatainkkal, ez a két és fél éves munkánk egyik legfontosabb eredménye. Azon dolgozunk, hogy könnyebbé tegyük az önkormányzataink mindennapjait. Digitalizáltunk és decentralizáltunk annak érdekében, hogy könnyebben hozzájussanak azokhoz a forrásokhoz, amelyekkel élhetőbbé tesszük településeinket. Ha a roncsprogramokat, a zöld ház programot, a kerékpárutak kiépítését, a modern hulladékgazdálkodási infrastruktúra kiépítését, víz-és csatornahálózatok építését, villanypásztorok felszerelését célzó programokat vesszük példaként, az RMDSZ munkája azt a célt szolgálja, hogy a környezetvédelem ne korlátot, hanem lehetőséget jelentsen a lakosságnak” – fogalmazott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Winkler Gyula és Vincze Loránt EP-képviselők a 2024-ben zajló európai parlamenti választások tétjéről és kihívásairól beszéltek. Azért fontos az uniós képviseletünk, mert a kisebbségvédelem területén csak így érhetünk el eredményeket, de azért is fontos, hogy a gazdák továbbra is támogatást kapjanak a kohéziós alapokból – fogalmazták meg. Hangsúlyozták, hogy nem ülhetünk fel egy Európa-ellenes hangulatra, ugyanis az uniós képviselet támogatást és megbecsülést hoz az erdélyi magyaroknak.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél