RMDSZ: támogatjuk az aszály sújtotta gazdaságokat és a növénytermesztést

RMDSZ: támogatjuk az aszály sújtotta gazdaságokat és a növénytermesztést

Támogatjuk az aszály sújtotta gazdaságokat, továbbá több mint 91 millió euróval fogjuk támogatni a növénytermesztési ágazatban tevékenykedő gazdákat, döntött szerdai ülésén a kormány.

„Kiemelten fontosnak tartom, hogy a nehéz helyzetbe került gazdákon segíthessünk, örvendek, hogy sikerült elfogadnunk ezt a támogatási programot, amely az aszály sújtotta gazdaságokon segít. Továbbá sikerült rögzíteni a növénytermesztési ágazatra vonatkozó pénzügyi intézkedések felső határait, hiszen az RMDSZ-nek célja, hogy ösztönözze a hazai termesztést” - nyilatkozta Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium RMDSZ-es államtitkára.

A kárpótlás azoknak a gazdáknak jár, akiknek a tavaly tavasszal vetett kukorica-, napraforgó-, szója- és borsóültetvényeiket a kárfelmérési jelentések szerint 30% és 100% közötti mértékben érintette az aszály.

Egy gazda hektáronként 335 lejt kaphat, amennyiben 100 százalékos kára volt. Ez az összeg arányosan csökken, amennyiben kevesebb kár keletkezett. Azok a gazdák jogosultak a támogatásra, akik rendelkeznek egy kárfelmérési jegyzőkönyvvel, amelyet legkésőbb 2022. november 30-ig elkészített, illetve a telepített ültetvények szerepelnek az APIA nyilvántartásában.

Elfogadtuk ugyanakkor a növénytermesztési ágazatban, a 2022-es igénylési évre vonatkozó támogatások felső határait. A támogatások összértéke több mint 91 millió euró lesz, amely a következőképpen oszlik el a különböző növények között:

-33,89 millió euró szója

-17,21 millió euró lucerna

-0,45 millió euró ipari feldolgozásra/feldolgozásra szánt hüvelyesek: szemes borsó és szemes bab.

-0,09 millió euró olaj- és/vagy rostkender

-4,95 millió euró rizs

-0,84 millió euró burgonyavetőmag

-0,13 millió euró komló

-18,90 millió euró cukorrépa

- 1,15 millió euró a szántóföldön termesztett, feldolgozásra szánt paradicsom

-0,05 millió euró a szántóföldön termesztett, feldolgozásra szánt uborka

-8,79 millió euró üvegházakban és fóliasátrakban termesztett zöldségek: friss fogyasztásra szánt paradicsom, friss fogyasztásra és/vagy ipari felhasználásra szánt uborka, friss fogyasztásra szánt paprika, káposzta és padlizsán.

-0,52 millió euró ipari feldolgozásra szánt gyümölcsök: szilva, alma, cseresznye, meggy, sárgabarack és cseresznyeszilva

-4,42 millió euró feldolgozásra szánt korai burgonya

 

A támogatási intézkedések hektáronkénti összegét a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) számítja ki.

 

kapcsolódó

Hírlevél