RMDSZ kormányzati siker: támogatjuk az előadó-művészeti kulturális intézményeket

RMDSZ kormányzati siker: támogatjuk az előadó-művészeti kulturális intézményeket

A helyi jövedelemadóból begyűlt összegek két százalékában részesül 71 önkormányzati alárendeltségben működő színház, bábszínház, opera és filharmónia, közöttük 18 erdélyi magyar előadó-művészeti intézmény is – jelentette be Cseke Attila volt fejlesztési és közigazgatási miniszter.

„Kormányon és azon kívül is támogatja az RMDSZ a kulturális intézményeket. Amíg a jelenlegi kormánykoalíció, amelynek az RMDSZ már nem tagja, az erdélyi magyar kulturális intézményrendszer alapjait rengeti meg, a Szövetség az intézmények megfelelő finanszírozásán dolgozik” – nyilatkozta Cseke Attila.

Az RMDSZ-es szakpolitikus elmondta: a finanszírozási mechanizmust a Szövetség dolgozta ki és léptette érvénybe 2021-ben, ennek köszönhetően részesül most 18 erdélyi magyar kulturális intézmény támogatásban.

A szakpolitikus hozzátette: az idei, 331 millió lejes támogatást az éves állami költségvetés irányozza elő, amelyet múlt év végén fogadott el az akkori kormány, ezenfelül, 2021 óta összesen 725 millió lejt utalt ki az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium a fent említett előadó-művészeti intézményeknek.

A ma elfogadott jogszabály értelmében a nagyváradi Szigligeti Színház részesül közel 4,5 millió lejes finanszírozásban, a kolozsvári Puck Bábszínház kap 4,8 millió lejt, és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kap 5,4 millió lejes támogatást. Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összesen 6,3 millió lejes támogatásban részesül, illetve a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 8,3 millió lejes támogatást ítélt oda a jogszabály. A temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház 5,5 millió lejes finanszírozásban részesül, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes 2,6 millió lejt kap, és a kézdivásárhelyi Vigadó közel 350 ezer lejt. Támogatást kapnak továbbá az aradi (5,5 millió), nagyváradi (4,4 millió), brassói (8,9 millió), kolozsvári (17,5 millió), marosvásárhelyi (9,2 millió), illetve a szatmárnémeti (0,77 millió), nagyszebeni (4,7, millió) és a temesvári (10,6millió) filharmóniák is.

kapcsolódó

Hírlevél