RMDSZ: biciklisáv helyett kerékpárutakat építhetnek az állami intézmények - pontosítottunk a törvénykezésen

RMDSZ: biciklisáv helyett kerékpárutakat építhetnek az állami intézmények - pontosítottunk a törvénykezésen

Az elkövetkező időszakban a helyi és megyei önkormányzatok, valamint az állami intézmények az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervből (PNRR) kerékpárutakat építhetnek. Azért, hogy a PNRR-ben vállalt ezirányú törekvéseket teljesíthessék, módosítani kellett a jelenlegi törvényeken. Ezért az RMDSZ módosította a meglévő jogszabályokat, amely meghatározza és bevezeti a kerékpárút fogalmát a romániai közlekedési szabályozásba. A törvénymódosítás ugyanakkor meghatározza azokat a törvényes kategóriákat, amelyekbe a bicikliutakat besorolják majd, így helyi, megyei és országos jelentőségű kerékpárutakat tartanak majd számon. Erről ma döntéshozó fórumként szavazott a parlament képviselőháza.

Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője a törvénytervezet végszavazását követően elmondta: „a ma megszavazott törvénymódosítással lehetőség nyílik a közutaktól különálló bicikliutak építésére két település között. Az országos helyreállítási terv (PNRR) több mint 3 ezer kilométer bicikliút-hálózat építésére ad lehetőséget, de a jelenlegi jogrendszer nem tért ki a kerékpárutak pontos meghatározására. Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezéssel megteremtjük a lehetőséget arra, hogy a helyi és megyei önkormányzatok éljenek az országos és európai pályázatok lehetőségeivel és bővítsék kerékpárút-hálózataikat”.

A törvénymódosítás értelmében ezentúl a közutakhoz hasonlóan a kerékpárutakat is három kategóriába sorolják, így helyi, megyei és országos jelentőségű kerékpárutakat tartanak majd számon. Az országos jelentőségű kerékpárutak az állam tulajdonába kerülnek és legalább két megyéhez tartozó települést kell összekössenek. A megyei besorolásúak a megyei tanácsok tulajdonában lesznek, és ezek a kerékpárutak két települést kell összekössenek az adott megyében. A helyi besorolású kerékpárutak a polgármesteri hivatalok tulajdonát képezik majd. A törvénykezdeményezés értelmében a két vagy négy sávos kerékpárutak minimum 1,2 méter szélességűek kell legyenek.

A törvénymódosítást Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese, Benedek Zakariás, a Szövetség képviselőházi frakcióvezető-helyettese és Jakab Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke dolgozta ki. A törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe. Az illetékes szaktárca 60 napon belül dolgozza ki a hozzá tartozó módszertant.

kapcsolódó

Hírlevél