RMDSZ: az EU-s direktíva gyakorlatba ültetésére van szükség a Maros megyei madárinfluenza-járvány megállítása érdekében, nem pedig egy egész országot érintő megszorító intézkedésre

RMDSZ: az EU-s direktíva gyakorlatba ültetésére van szükség a Maros megyei madárinfluenza-járvány megállítása érdekében, nem pedig egy egész országot érintő megszorító intézkedésre

Az RMDSZ nem ért egyet az országos vészhelyzeti bizottság által meghozott döntéssel, amely értelmében a Maros megyei Nyárádtőn néhány nappal korábban felfedezett madárinfluenza-gócpont kapcsán az influenza terjedésének megállítása érdekében egy hónapra leállították az élő szárnyasokkal való kereskedelmet országszerte. Magyar Lóránd, az RMDSZ parlamenti képviselője, mezőgazdasági szakembere elmondta, hogy ez nem egy megalapozott döntés, és drasztikus következményei lesznek, hiszen gyakorlatilag az egész országban leállítják az élő baromfikkal való kereskedelmet.

Magyar Lóránd rámutatott, hogy az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA) a Nyárádtőn található farm esetében elrendelte az összes szárnyas elpusztítását, továbbá egy három kilométeres védőövezetet és megfigyelési zónát alakítottak ki a farm tíz kilométeres körzetében.

Az országos vészhelyzeti bizottság viszont ennél jóval messzebb ment: egy hónapra leállították üzleti közvetítők számára az élő szárnyasokkal való kereskedelmet országszerte. Úgy véljük, hogy elhamarkodott döntést hoztak, ennek eredményeként hatalmas anyagi veszteség éri mind a közvetítőket, mind pedig a szárnyas farmokat és a kisgazdaságokat egyaránt. Az RMDSZ azt szorgalmazza, hogy az országos vészhelyzeti bizottság törölje el az egész országra vonatkozó megszorító intézkedéseit, és térjenek vissza az eredeti korlátozásokhoz, amelyek kellően elegendőek a gócpont felszámolására” – fogalmazott Magyar Lóránd, az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Hozzátette, hogy az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság egy európai uniós direktíva alapján hozta meg azt a döntését, amely alapján a 3 és 10 kilométeres sugarú körben biztonsági zóna létrehozása szükséges.

A törvényhozó továbbá emlékeztetett egy 2006-ban a madárinfluenza-járvány megállítása érdekében meghozott döntésre, amely káoszt és gazdasági bizonytalanságot eredményezett. Éppen ezért jól megfontolt határozatokra van szükség, amelyek szem előtt tartják a gazdasági- és állategészségügyi óvintézkedéseket.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél