RMDSZ: Kiállunk a családorvosok, szakorvosok és egészségügyben dolgozók mellett

RMDSZ: Kiállunk a családorvosok, szakorvosok és egészségügyben dolgozók mellett

Szolidárisak vagyunk a sztrájkoló családorvosokkal, szakorvosokkal és az egészségügyben dolgozókkal – hangsúlyozta Kelemen Hunor politikai tájékoztatójában, a Szövetségi Képviselők Tanácsának pénteki ülésén.

Az RMDSZ álláspontja az, hogy mindenkinek hozzá kell férnie a szolidaritás elvén alapuló ingyenes egészségügyi ellátáshoz, és az egészségügyi rendszeren javítani kell, nem ellehetetleníteni azt. Vass Levente, az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa hozzátette: „a kormánynak támogatást kell nyújtania a családorvosoknak, a járóbeteg-rendelőkben dolgozóknak és minden egészségügyben dolgozónak.”

„Az egészségügyi biztosítóház és a kormány feladata megtalálni az egészségügy működéséhez szükséges finanszírozást. Arra kérjük a jelenlegi kormányt, hallgassa meg a tüntetők követeléseit, és rendelje el a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer működjön, és jobb szolgáltatásokat nyújtson minden betegnek” – nyilatkozta Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi tárcavezető. 

László Attila szenátor, a szenátus egészségügyi bizottságának titkára rámutatott: „az egészségügyi ellátás egy megszerzett jog, amit mindig támogattunk és továbbra is támogatni fogunk. A kormány most veszélyezteti az alapellátás működését és azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően vonzóbbá tettük a fiatal orvosok számára a szakmát. Az orvoshiánynak köszönhetően most is 1,5 millió ember nem fér hozzá az egészségügyi alapellátáshoz, ezt tovább súlyosbítja a kormány intézkedéssorozata. Ugyanakkor reményünket fejezzük ki, hogy a járóbeteg-szakellátásban dolgozók esetében is sikerül egy jelentős előrelépést tenni a kormánynak.”

A Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén létrehozták az egészségügyi albizottságot, melynek feladata a betegbiztonság, az egészségügyi intézmények, járóbeteg-rendelők és családorvosi rendelők fenntarthatóságával foglalkozni.

kapcsolódó

Hírlevél