Munkacsoportot hozott létre az RMDSZ a népszámlálási előkészületekre

Munkacsoportot hozott létre az RMDSZ a népszámlálási előkészületekre

Megtartotta alakuló ülését csütörtökön az országos népszámlálási munkacsoport, amely a történelmi magyar egyházak, országos intézmények és civil szervezetek képviselőinek részvételével dolgozza ki a következő félév cselekvési prioritásait a 2022-ben sorra kerülő népszámlálás előkészítésére.

A találkozó legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevők tudatosítsák: az újdonságnak számító „önkitöltős” eljárásmód bevezetése lehetőséget jelenthet a személyek nemzetiségi és felekezeti hovatartozásának megfelelő rögzítésére, másrészt viszont veszélyes is, hiszen a rendszer nem bejáratott.

Mivel a megszerzett nyelvi és kulturális jogok, az egyházaknak, önkormányzatoknak visszaosztott állami támogatások, de még a mindenkori kormányok magyarokat érintő politikája is a magyarok számának függvényei, közös érdek, hogy a vegyes házasságokban, a szórványban, a nagyvárosokban élő, a külföldön tanuló vagy dolgozó romániai magyarok is nemzeti identitásukat vállalva vegyenek részt a népszámláláson.

A résztvevők biztató eredményként értékelték, hogy 30 év után az első olyan népszámlálás a mostani, amikor magyarul is ki lehet tölteni a kérdőíveket.

Az elkövetkező hetek legfőbb feladataként a megyei és települési szintű koordinátorok nevesítését, a helyi munkacsoportok megalakítását, valamennyi érdekelt társadalmi szereplő bevonását és hálózatba szervezését jelölte meg az országos munkacsoport.

A munkacsoport koordinálásával Kelemen Hunor szövetségi elnök Horváth Anna ügyvezető alelnököt bízta meg.

A romániai népszámlálás 2022 márciusa és júliusa között lesz, a lakosságnak pedig három lehetősége lesz a kérdőív kitöltésére: interneten kitöltheti a saját kérdőívét, bemehet a településen az összeíró pontokra, vagy hagyományos módon otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. A hatályban lévő népszámlálási törvény értelmében az összeírás magyar nyelven is történhet, mind az önkitöltés, mind pedig a személyes lekérdezés esetében.

kapcsolódó

Hírlevél