Kötelező döntések helyett javaslatokat fog tenni ezentúl a számvevőszék Romániában

Kötelező döntések helyett javaslatokat fog tenni ezentúl a számvevőszék Romániában

Ezentúl nem ad ki kötelező jellegű döntéseket Románia Számvevőszéke a vizsgált közintézmények és önkormányzatok számára, ellenőrzései során csak ajánlásokat fog megfogalmazni. Ezeknek az a célja, hogy az intézmény gazdaságosan és eredményesen működjön.

„Ezt a módosítást évekkel ezelőtt kezdeményeztük. Azért volt szükség változásra, hogy a közszolgálatban álló intézmények minőségibb szolgáltatásokat nyújtsanak a polgároknak. A számvevőszéknek segítenie kell, nem hátráltatni az önkormányzatok működését. Ezzel közvetett módon az ügyintézés könnyebb lesz a polgárok számára” fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

„Az immár több mint 30 éve újjászerveződött számvevőszék megérett a reformra, a nemrég életbe lépett szabályzat egy jó lépés ebbe az irányba. Átlátható, modern, polgárközeli intézkedés ez” – mondta Dézsi Attila számvevőszéki tanácsos.

A számvevőszék javaslatai alapján az ellenőrzött intézményeknek intézkedési tervet kell készíteniük. Az ebben foglalt kötelezettségek végrehajtását utólag a számvevőszéki ellenőrök vizsgálják. Ők nemcsak a problémát vagy annak hatását, hanem elsősorban a probléma okát vizsgálják. Amennyiben a vizsgálat során törvénytelenség derül ki, a számvevőszék felterjeszti azt a bűnügyi szervekhez. A jelentéseket a számvevőszék saját honlapján hozza nyilvánosságra.

kapcsolódó

Hírlevél