Kelemen Hunor parlamenti felszólalása az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerség megkötésének 25. évfordulóján

Kelemen Hunor parlamenti felszólalása az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerség megkötésének 25. évfordulóján

A NATO- és az uniós tagság, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség három olyan döntés, amelynek visszafordíthatatlannak kell lennie – biztosítva a szabadságot, a jólétet, a biztonságot, a reményt és a hitet arra, hogy a jövő nemzedékei képesek lesznek egy szabadabb és biztonságosabb világban élni.

A stratégiai partnerség 25. évfordulóján a parlamentben arról beszéltem, hogy az RMDSZ támogatója volt és marad Románia aktív részvételének a nyugati politikai, gazdasági és katonai struktúrákban. Az USA-val kötött stratégiai partnerséget tovább kell erősíteni, mindenekelőtt annak gazdasági tartalmát. Az amerikai befektetők és befektetések nagyobb számú jelenlétére van szükség – és nem csak a védelmi iparban.

Az Amerikai Egyesült Államoknak fontos szerepe volt a 90-es években a nemzeti kisebbségek jogainak támogatásában. Kulcsfontosságú pillanatokban segített leküzdeni a leküzdhetetlennek tűnő akadályokat itthon, és én biztos vagyok abban, hogy nagy hiba lenne, ha Washington ezt a célt szem elől tévesztené a továbbiakban, és azt gondolná, hogy ezen a területen nincs már több dolga.

A teljes beszéd itt olvasható román nyelven.

kapcsolódó

Hírlevél