Hivatalos magyarországi látogatáson vesz részt Tánczos Barna

Hivatalos magyarországi látogatáson vesz részt Tánczos Barna

A június 8–10. között háromnapos hivatalos látogatáson lévő környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Magyar Levente miniszterhelyettessel, Joó István kormánybiztossal, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel is találkozik.

A Magyarországon már alkalmazott, műholdas technikával működő informatikai rendszer új fejezetet nyithat Romániában is a fenntartható erdő- és vízgazdálkodás terén”– nyilatkozta Tánczos Barna, aki kedden Gabriel Cătălin Șopandă, Románia magyarországi nagykövetének és Ionuț Sorin Banciu erdészetért felelős államtitkárnak a társaságában a budapesti székhelyű Lechner Tudásközpontban vett részt műholdas erdő- és vízgazdálkodási informatikai rendszerek bemutatóján.

Szerdán a környezetvédelmi miniszter magántalálkozó keretében Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel egyeztetett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részleteiről, Ferenc pápa magyarországi látogatásáról, valamint a Budapesten szervezendő világkiállításokról. „Biztosítottam Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes urat arról, hogy a Székelyföldön élő keresztények képviseltetik magukat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, mert fontos számunkra, hogy a kárpát-medencei magyarság bemutatkozzon a világegyház és a civil világ előtt”– jelentette ki Tánczos.

A miniszter vezette küldöttség szerdán a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre is ellátogatott, ahol a ProfiKomp cégcsoport több évtizedes szakmai tapasztalatával és munkásságával ismerkedett meg. Az eseményen jelen volt Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár is.

A ProfiKomp Európa vezető vállalkozásai közé tartozik a hulladékgazdálkodással kapcsolatos mérnöki szolgáltatások és technológiák terén. A cég kiemelten foglalkozik a biológiailag bontható hulladékok aerob hasznosításával: a komposztálás, mechanikai-biológiai stabilizálás, bioszárítás technológiáival. A régió egyik vezető biohulladék-kezeléssel foglalkozó cégcsoportjának küldetése meghatározó szerepet betölteni a körkörös gazdaság kialakításában a korszerű biohulladékhasznosítás és minőségi termésnövelő anyagok előállítása területén. Tánczos Barna miniszter elmondta: „példáértékű értékteremtésnek voltunk tanúi: a gazdaságosság és fenntarthatóság jegyében, innovatív, gazdaságosan üzemeltethető komplex technológiák alkalmazásával a biológiailag bontható hulladékokból kiváló minőségű termésnövelő anyagok állíthatók elő.”

Szerdán Nagy István agrárminiszter is fogadta Tánczos Barnát. Beszélgetésük központi témája a két ország közötti vízügyi és környezetvédelmi együttműködés továbbfejlesztése volt. A tervek szerint hamarosan sor kerülhet a Román-Magyar Környezetvédelmi Vegyes Bizottság (KVB) újbóli összehívására is. „A megbeszélés során áttekintettük a sokrétű és élénk magyar-román környezetügyi kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeit. Továbbá a határvizek védelméről, a vízgazdálkodásról és az erdőgazdálkodás területén szerzett tapasztalatokról is tárgyaltunk” – részletezte a környezetvédelmi miniszter. Hozzátette: egyetértettek abban, hogy a környezetszennyezés közös régiós probléma, amelynek megoldására együtt kell válaszokat találni. Ugyanakkor a találkozón arról is beszéltek, hogy a magyar V4 elnökség lehetőség a régiós érdekek erőteljes képviseletére az EU-ban, például az uniós zöld megállapodás, illetve a védett területek és az öntözésfejlesztés területén.

kapcsolódó

Hírlevél